Adrian Popa
1922 vizualizări 30 mai 2019

Decizia a fost luată e US Navy pentru a nu-l deranja pe preşedinte, care a avut o relaţie conflictuală cu omul al cărui nume îl poartă distrugătorul din clasa Arleigh Burke. Acesta se numeşte USS John S. McCain.

Fostul senator republican, care a decedat în august 2018, a fost un critic vehement al lui Donald Trump. Ascunderea distrugătorului a fost cerută, potrivit WSJ, chiar de către oficiali de la Casa Albă.

Preşedintele american a vizitat, printre altele, şi baza navală în care se află nava. Distrugătorul a fost avariat în 2017 după ce s-a ciocnit cu o navă cargo. După accident, zece marinari au murit. De atunci, nava se află în reparaţii.

Trump a ţinut un discurs la bordul portavionului USS Wasp, care se află în acelaşi port, Baza Navală Yokosuka.

Pentru a ascunde nava problematică, oficialii US Navy au luat în calcul mai multe soluţii: să-i acopere numele cu ceva sau să o ducă undeva după o barjă. Marinarii de la bord au primit chiar o zi liberă, cu ocazia vizitei lui Trump. Mai mult, au fost sfătuiţi să nu poarte bonetele şi şepcile pe care este scris numele distrugătorului.

Până la urmă, peste numele navei a fost pusă o prelată de mari dimensiuni. 

USS John S. McCain are o lungime de 153 de metri, o greutate de 8.900 de tone şi un echipaj de 281 de marinari.

Iniţial, nava, care a intrat în serviciu activ în 1994, nu a purtat numele fostului senator, ci pe cel al tatălui şi bunicului acestuia, amirali în US Navy. Numele i-a fost schimbat anul trecut, după decesul lui John Sidney McCain III, pentru a-l onora şi pe acesta. 

Foto: Wikipedia

 

Citește și: