Bianca Pavaluca
1250 vizualizări 14 oct 2018

Autorităţile franceze au intrat în alertă după ce virusul a fost detectat la mai mulţi porci mistreţi din Belgia luna trecută, la doar câţiva kilometri de graniţa comună, relatează Reuters.

Oficialii belgieni au decis tăierea a mii de porci din zona contaminată, pentru a împiedica virusul să ajungă la fermele locale. 

În pofida eforturilor depuse, deja Coreea de Sud şi China au pus embargo pe importurile de carne de porc provenite din Belgia, în contextul în care cele două ţări se confruntă deja cu o epidemie de pestă porcină africană.

În încercarea de a opri răspândirea virusului, autorităţile din Franţa au interzis vânătoarea în zona de graniţă, iar oficialii din regiunea Meurthe-et-Moselle au început sâmbătă amplasarea gardurilor. Conform proiectului, gardul va acoperi o parte a graniţei comune, iar în zonele în care nu va putea fi instalat vor fi impuse alte metode de împiedicare a trecerii, a transmis Patrick Massenet, directorul federaţiei de vânătoare dn Meurthe-et-Moselle. Autorităţile se aşteaptă ca amplasarea gardurilor să dureze aproximativ o săptămână.

Prefectura regiunii Ardennes a luat măsuri şi mai severe: a interzis orice activitate în pădurile din apropierea graniţei cu Belgia, de la simple plimbări, pănă la recoltarea ciupercilor.

Ministerul Agriculturii din Franţa a transmis că detaliile finale ale proiectului nu au fost încă stabilite, deoarece se aşteaptă rezultatele studiului de fezabilite şi se doreşte colaborarea cu autorităţile belgiene şi cu Uniunea Europeană.

Luni şi marţi, Formaţiunea Agricultură şi Pescuit a Consiliului Europei (AGRIFISH) se va reuni în Luxemburg şi va discuta despre situaţia pestei porcine africane la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

Consiliul Agrifish reuneşte miniştri din toate statele membre ale UE. Majoritatea sunt reprezentate de un singur ministru pentru ambele sectoare, dar unele state trimit doi miniştri - unul pentru agricultură şi unul pentru pescuit. De asemenea, la reuniuni participă şi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară sau comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat, în şedinţa de Guvern de miercuri, un plan de acţiune pentru combaterea virusului pestei porcine africane.

”În acest moment, în România sunt semne bune, pentru că mai există suspiciuni doar în două judeţe. Sunt semne bune pentru că crescătorii de animale, structurile locale, acţionează în consens pe baza normei sanitar-veterinare, şi am reuşit până la această dată ca din cele 8.096 de gospodării care au fost afectate de acest virus, la peste 6.200 de gospodării s-au primit despăgubirile cuvenite în baza legii,” a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferinţă de presă la Guvern.

”Urmărim evoluţia bolii în ţară şi sunt doar două judeţe, Călăraşi şi Constanţa, în care avem semne de pestă, înţelegând aici suspiciune. În partea de nord-vest a ţării, unde am avut primele focare, în speţă Bihor, Satu Mare şi Sălaj, din luna august nu a mai recidivat virusul şi am început să reluăm activitatea acolo, folosind a doua etapă din planul nostru de acţiuni, anume introducerea purceilor santinelă pentru a vedea dacă mai există în zona respectivă pericolul de pestă porcină şi după 45 de zile să putem repopula”, a precizat Daea.

 

Citește și: