Teodora Marinescu
920 vizualizări 12 iul 2018

Acesta s-a întâlnit cu liderii NATO la Bruxelles, unde aceştia şi-au reafirmat angajamentul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, reafirmând că nu vor recunoaşte niciodată anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, care a avut loc în anul 2014.

Cu toate acestea, unii dintre aliaţi se tem că Donald Trump va renunţa la această poziţie în cadrul summitului cu Vladimir Putin.

"Nu imi este de nimic. Avem un mesaj puternic din partea Casei Albe şi a Departamentului de Stat", a declarat Poroşenko.

Donald Trump a afirmat miercuri că Germania este "în totalitate controlată" de Moscova din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti. Joi, liderul de la Casa Albă a criticat din nou aliaţii care nu au reuşit să aloce 2% din PIB apărării.

Gigantul rus Gazprom încearcă să construiască, împreună cu firmele europene, o conductă de 1.200 de kilometri care să transporte gazul natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltică, ocolind Polonia, Ucraina şi ţările baltice.

"Acesta nu este un proiect economic. Nord Stream 2 este complet motivat politic, fiind o ofensivă geopolitică a Rusiei", a afirmat Poroşenko.

Acesta a adăugat că Ucraina deţine un sisterm de transport şi o capacitate de rezerve care ar putea face economia Europei "mult mai competitivă".

Citește și: