Silviu Bănilă
6831 vizualizări 26 oct 2014

Poroşenko vorbeşte în limba română de la minutul 01:00 până la minutul 02:02. Preşedintele ucrainean, care şi-a petrecut anii copilăriei în Tighina, nu a uitat graiul românesc şi a vorbit celor prezenţi din regiunea bucovineană despre importanţa competenţelor lingvistice. Totodată, el i-a mulţumit Rusiei pentru faptul că a făcut ca poporul ucrainean să fie mai unit.

"Doresc să mulţumesc statului rus, pentru că a făcut să fim uniţi. Acum nu mai e nevoie să facem dezbateri pentru a alege în ce limbă să vorbim. Ori cu o limbă, ori cu alta, soldaţii noştri îşi apără Patria. Sunt bucuros de faptul că, în urma unui sondaj 70 la sută dintre intervievaţi îşi doresc ca elevii din şcoli să înveţe ca limbă străină, engleza. Acest lucru s-a schimbat în numai patru luni, dar nimeni nu credea în acest lucru. Oriunde mergi în lume, trebuie să cunoşti şi alte limbi chiar ca să te poţi descurca", a adăugat Petro Poroşenko, potrivit deschide.md.

Petro Poroşenko a precizat în discurs că Ucraina are o armată patriotică, un guvern şi un popor, care neapărat vor aduce schimbările necesare, iar cei care locuiesc în Bucovina pot fi un exemplu pentru restul ucrainenilor.

"Dragi prieteni, dragi compatrioţi, Bucovina este regiunea care poate servi ca exemplu pentru ceilalţi din ţară. În această regiune naţională din moşi-strămoşi locuiesc oameni de diferite naţionalităţi, oameni care vorbesc diferite limbi, oameni care spoveduiesc religii diferite. Dacă noi suntem ucraineni, în noul sens al acestui cuvânt încălecat de noii membri marii naţiunii politice europene", a declarat în limba română Petro Poroşenko, fiind aplaudat pentru mesajul său.
 

Citește și: