31 vizualizări 24 nov 2014

"În ultimii ani, media a fost de un /complot/ pe an, în acest an au fost patru sau cinci", a declarat Bernard Hogan-Howe la BBC.

"Am constatat o schimbare atât în ceea ce priveşte frecvenţa, cât şi gravitatea comploturilor", a adăugat el, afişându-şi "îngrijorarea tot mai mare" faţă de "lupii singuratici".

Potrivit responsabilului pe probleme de contraterorism din Scotland Yard, Marea Britanie a procedat în 2014 la peste 250 de arestări în cadrul luptei antiteroriste.

Joi, trei bărbaţi suspectaţi de pregătirea unor "acte teroriste" au fost inculpaţi. Potrivit presei britanice, ei intenţionau să decapiteze o persoană în Marea Britanie, unde nivelul alertei de securitate a fost ridicat la "grav" la sfârşitul lui august, în faţa ameninţării cu atentate legată de Siria şi Irak.

Confruntat cu această situaţie, guvernul intenţionează să ia noi măsuri în lupta împotriva grupurilor extremiste, inclusiv să interzică societăţilor de asigurare să plătească răscumpărări. Ministrul de interne Theresa May urmează să facă acest anunţ luni, potrivit unor comentarii apărute în presă.

Scotland Yard estimează la "peste 500" numărul britanicilor plecaţi să lupte în rândul grupărilor precum Statul Islamic şi se teme că aceştia ar putea planifica atentate la întoarcerea lor în Regatul Unit.

Bernard Hogan-Howe a cerut publicului larg să dea dovadă de mai multă vigilenţă pentru a ajuta poliţia. Poliţia urmează să lanseze luni o campanie de sensibilizare în acest sens.

Citește și: