Teodora Marinescu
953 vizualizări 13 iul 2019

Poliţia din Gibraltar a anunţat vineri că a arestat doi membri ai echipajului petrolierului, la o zi după ce căpitanul şi ofiţerul şef au fost reţinuţi.

Potrivit comunicatului, cei patru au fost eliberaţi pe cauţiune. Autorităţile nu au oferit mai multe informaţii, însă au declarat că petrolierul este în continuare sechestrat, iar ancheta continuă.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole. "Avem motive să credem că nava Grace 1 transporta petrol spre Rafinăria Banyas din Siria. Rafinăria este proprietatea unei entităţi aflată pe lista de sancţiuni a UE impuse Siriei", a declarat şeful Guvernului regional din Fabian Picardo. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

 

Citește și: