127 vizualizări 8 nov 2009

Polonia refuză achiziţionarea de vaccinuri împotriva virsuluigripal AH1N1, câtă vreme companiile farmaceutice nu îşi asumărăspunderea pentru efectele secundare, a anunţat premierul acesteiţări, Donald Tusk.
În ciuda panicii instalate în state vecine precum Ucraina şiSlovacia, a decretării stării de "epidemie naţională" în Bulgariasau a avertismentelor de la Bruxelles privind "zecile de mii demorţi" pe care i-ar putea lăsa în urmă pandemia de gripă nouă,Varşovia are o altă poziţie. "Ştim că firmele care oferă vaccinuriîmpotriva gripei A H1N1 nu vor să-şi asume responsabilitateaprivind efectele secundare ale acestui vaccin", a declarat Tusk,citat de Mediafax. Companiile farmaceutice preferă să vândă directguvernelor, iar nu să pună vaccinurile pe piaţă "deoarecerăspunderea lor juridică ar fi atunci mai mare", a explicatpremierul Poloniei. Aceste firme - care vor avea profituri de 18miliarde USD din contractele încheiate cu autorităţi sanitare dinmai multe state - "cer clauze care nu sunt, probabil, înconformitate cu legislaţia poloneză şi care pun toată răspundereaasupra Guvernului unei ţări în privinţa efectelor secundare şi aeventualelor despăgubiri", a explicat Tusk.

Şeful Guvernului polonez consideră că îngrijorarea legată deaceastă pandemie este exagerată şi că eventuala achiziţionare devaccinuri va fi "discutată deschis" de-abia "dacă vom avea odeclaraţie potrivit căreia Comisia Europeană (CE) îşi asumăresponsabilitatea juridică a efectelor secundare alevaccinului".

Agenţia Europeană pentru Medicamente are "avize" privindutilitatea vaccinării în combaterea pandemiei, dar CE nu şi-aasumat până acum o declaraţie politică privind siguranţavaccinurilor. În aceste condiţii - cu numai 200 de persoaneinfectate cu AH1N1 şi niciun deces înregistrat - Polonia preferă sămai aştepte. Pe plan mondial, Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS) a anunţat că numărul deceselor a depăşit 6.000, începând dinaprilie, şi există cazuri de infectări cu AH1N1 în 199 de state şiteritorii.

Nici premierul Turciei nu are încredere învaccinuri

În Turcia, premieul Recep Tayyip Erdogan a dezminţit anunţulministrului său al Sănătăţii că s-ar fi vaccinat şi a declarat căfiecare cetăţean turc trebuie "să aleagă" el însuşi dacă facevaccinul sau nu, relatează cotidianul Zaman. Erdogan nu insistăpentru o campanie de imunizare în masă, deşi Guvernul său adistribuit cel puţin 40 milioane de doze, iar 27 decese sunt pusepe seama AH1N1.

Înainte de a începe vaccinările, autorităţile turce au testatvaccinurile de import asupra a 20.000 de voluntari, dar niciunul nua avut probleme serioase.

Isteria gripei porcine continuă

În Italia, autorităţile sanitare au estimat că circa 1% dinpopulaţia ţării s-a infectat cu AH1N1 în cursul săptămânii trecute,în Ucraina continuă bătălia politică pe seama pandemiei, care arputea duce la amânarea alegerilor prezidenţiale (programate pe 17ianuarie) până în mai.

Slovacia, unde s-a confirmat primul deces, mai menţine deschisdoar un punct de frontieră cu Ucraina - ţară cu 144 decese cauzatede infecţii respiratorii, dar numai în 14 a fost vorba deAH1N1.

Citește și: