Tratatul NATO-Rusia, semnat în 1997, care reglementează relaţiile dintre Alianţă şi Moscova şi care prevede printre altele că NATO nu va desfăşura arme nucleare pe teritoriile noilor state membre, este „un acord cu caracter politic, fără forţă de lege, încheiat într-o altă realitate internaţională”, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, într-un interviu pentru Gazeta Wyborcza.

Şeful diplomaţiei poloneze a declarat că acest acord ar trebui anulat şi a cerut egalizarea nivelului de securitate între vechii şi noii membri NATO.

„Germanii consideră că aceasta ar însemna adoptarea unei atitudini de confruntare cu Rusia. Noi întrebăm atunci: cui vreţi să oferiţi mai mult confort? Unui stat care este aliatul vostru în Uniunea Europeană şi în NATO, sau unui stat care nu face parte din aceste structuri şi care poartă al treilea său război în Siria, după cele din Georgia şi Ucraina?”, a declarat ministrul polonez, conform Agerpres.

„Considerăm că în NATO nu trebuie să existe două niveluri de securitate, unul pentru Europa Occidentală, unde staţionează trupe americane, unde există baze militare şi instalaţii defensive, şi un altul pentru Polonia, unde nu există aşa ceva. Şi totuşi, Polonia este cea care se învecinează cu Rusia, iar aceasta ne şantajează”, a mai declarat ministrul de externe de la Varşovia.

 

Citește și: