Dan RADU
54 vizualizări 7 apr 2011

Portugalia va cere asistenţă financiară Uniunii Europene (UE), după ce criza politică a împins costurile de finanţare la niveluri record, devenind astfel al treilea stat din zona euro care apelează la ajutor internaţional. "Am încercat totul, dar am ajuns în situaţia în care, dacă n-am lua această decizie, ar veni riscuri pe care nu ni le putem permite. Guvernul a decis să ceară ajutor financiar Comisiei Europene", a declarat premierul demisionar portughez Jose Socrates într-un discurs televizat.
Jose Socrates şi-a prezentat demisia pe 23 martie, după ce programul de austeritate pe care îl prezentase a fost respins de parlament. Prin urmare, preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva a dizolvat parlamentul, Socrates urmând să conducă un guvern restrâns până la alegerile legislative din 5 iunie.
Deşi Socrates nu a precizat la cât se ridică suma cerută, potrivit unor oficiali UE, Portugalia ar urma să beneficieze de 75 de miliarde de euro.


Planuri eşuate de redresare economică

Portugalia s-a împrumutat miercuri de un miliard de euro de pe pieţele financiare, reuşind să plaseze întreaga ofertă propusă investitorilor, însă dobânda plătită a crescut puternic faţă de licitaţiile de luna trecută, de la 4,3% la aproape 6%.
Randamentul titlurilor cu maturitatea la 12 luni a crescut la 5,902%, de la 4,331% acum trei săptămâni, în timp ce dobânda pentru împrumuturile pe şase luni a urcat la 5,117%, de la 2,984% la începutul lunii martie.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat că este pregătit să ajute Portugalia dacă va fi necesar. "Pieţele financiare au analizat îndelung ideea unui program de salvare pentru Portugalia. Situaţia a fost anticipată de toată lumea, cu excepţia, se pare, a guvernului portughez", a afirmat Paul Donovan, analist la UBS, pentru Bloomberg.
Detalii ale pachetului de salvare ar putea fi stabilite la reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE care va începe azi în Godollo, în apropierea Budapestei. La întâlnire va participa şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

SUA merg pe un drum similar cu Grecia şi Portugalia

Potrivit lui John E. Silvia, economist şef al grupului financiar american Wells Fargo, inclusiv Statele Unite ale Americii merg pe acelaşi drum ca Grecia sau Portugalia. "Desfăşurarea evenimentelor din Grecia şi Portugalia seamănă foarte mult cu ce se întâmplă în SUA. Doar personajele au nume diferite", a afirmat acesta. Avansul economic moderat, anticipat de majoritatea analiştilor pentru Statele Unite, nu va putea genera venituri din taxe suficiente pentru a finanţa pe termen lung cheltuilelile cu salariile. "Trebuie să ajungem la anumite înţelegeri în privinţa reevaluării promisiunilor făcute de foşti politicieni în privinţa acestor salarii. Statele Unite se află într-o poziţie foarte dificilă. Nu suntem economia dominantă. Ritmul de creştere s-a temperat. Capacitatea noastră de a finanţa aceste costuri este limitată", a spus economistul.
În prezent, o parte din instituţiile de stat din SUA riscă să îşi închidă activitatea din lipsă de fonduri.
Reprezentanţii partidelor Republican şi Democrat negociază finanţarea guvernului federal pentru ultimele şase luni ale anului fiscal 2011, pentru a stabili dacă instituţiile în cauză vor mai fi sau nu finanţate. Datoria publică totală a Statelor Unite a depăşit 14.000 de miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, după ce a crescut cu 72% într-un interval de cinci ani.

Citește și: