91 vizualizări 2 apr 2010

Intruziunea în corespondenţa cetăţenilor - un abuz împotriva căruia constituţiile celor mai multe state cu regimuri democratice oferă garanţii ferme - poate deveni o "virtute", dacă se face în numele combaterii încălzirii globale şi a protejării mediului, consideră mai-marii din serviciile poştale ale Finlandei.

O compania de stat (Itella), care gestionează trimiterile poştale din nordul ţării (mai puţin populat), a solicitat dreptul să facă legal astfel de "interceptări", transmite Agenţia France Presse (AFP). Deschiderea plicurilor nu va excepta nici scrisorile de dragoste, facturile, extrasele de cont, documentele fiscale sau alte mesaje confidenţiale, dar se va aplica doar celor care optează expres la acest serviciu gratuit de "interceptare".

Asemenea "cetăţeni model" - care au înţeles să renunţe la secretul corespondenţei de dragul salvării mediului - vor fi scutiţi de efortul de a citit tot ceea ce soseşte pe numele lor, munca find preluată de oficiile poştale. Itella va deschide orice plic şi va scana conţinutul în locul lor, apoi va trimite un document electronic destinatarului.

Acesta va primi fie un mesaj multimedia pe telefonul mobil (MMS), fie un fişier în căsuţa de poştă electronică (e-mail). Compania promite că va livra, eventual, şi corespondenţa pe hârtie şi că nu va păstra copii ale versiunilor electronice.

Sistrmul va fi securizat suplimentar, încât va semăna mai degrabă cu serviciile de internet banking, decât cu cele de e-mail, promite Tommi Tikka, directorul Itella. Dacă aleg să se încreadă în garanţia oferită de Itella, voluntarilor le mai rămâne doar riscul ca anumite documente să le "dispară", dacă le şterg din greşeală.

Mai puţini poştaşi, mai puţine emisii de dioxid de carbon

Renunţarea la luxul de a primi corespondenţa în format clasic ar putea genera economii consistente, crede Tommi Tikka. Deschiderea corespondenţei în oficiile poştale va scădea numărul de poştaşi şi de maşini cu care ei să se deplaseze.

Automat, se va reduce şi cantitatea de combustibil folosită, aşadar şi "amprenta carbonică" a serviciilor poştale, mai puţine emisii de dioxid de carbon vor ajunge în atmosferă, deşi nu se va reduce numărul de copaci tăiaţi, căci Itella va scana trimiteri poştale deja transpuse pe hârtie. Acestea din urmă vor ajunge până la urmă la destinatar, dar mai rar.

Obiectivul Itella este ca, în zonele puţin populate ale Finlandei - ţară cu 5,4 milioane locuitori pe o suprafaţă de 338.400 km pătraţi - poşta nu va mai sosi zilnic, ci numai de 2-3 ori pe săptămână. Şi nu la fiecare destinatar, ci la "magazinul satului" sau alt punct de unde oamenii să vină să-şi preia singuri corespondenţa pe hârtie.

Un "sistem automat" care ar stârni invidia KGB ori Stasi

"Angajaţii noştri nu citesc corespondenţa", ci va fi vorba de "un sitem automat", a dat asigurări Tommi Tikka, confruntat cu o avalanşă de critici că Itella doreşte un serviciu de interceptări care ar strâni invidia serviciului secret sovietic (KGB) ori a celui est-german (Stasi).

Doar că agenţii respectivelor organizaţii aveau nevoie de eforturi minuţioase pentru a păstra aparenţa că scrisorile oamenilor nu au fost violate, pe când Itella nu va avea dificultăţi prea mari în a găsi "cetăţeni model", dispuşi să contribuie la salvarea planetei.

În prezent, 126 de familii şi 20 de mici firme din Antilla (o zonă cu mică densitate a populaţiei din oraşul sudic Porvoo) s-au oferit voluntari pentru experimentul iniţiat de Itella, începând cu 12 aprilie şi până la sfârşitul anului. "Este o încercare, un experiment pe viu", a declarat Tikka, foarte curios să afle dacă oamenii vor opta şi pentru scanarea corespondenţei personale sau doar a facturilor şi a actelor oficiale.

Citește și: