Mircea Olteanu
199 vizualizări 25 apr 2019

Statisticile reflectă o problemă emergentă în cazul îndelungatului război din Afganistan. Tot mai mulţi civili mor în urma raidurilor aeriene sau schimburilor de focuri între forţele de securitate afgane şi militanţi, nu doar în atentate şi atacuri comise de insurgenţi.

Este pentru prima dată în ultimii ani când numărul deceselor cauzate de forţele proguvernamentale depăşeşte cifra celor provocate de acţiuni ale militanţilor.

Misiunea ONU de Asistenţă în Afganistan a raportat miercuri că în perioada 1 ianuarie-31 martie au fost ucişi 581 de civili, cu 305 dintre aceste decese fiind cauzate de forţele afgane şi cele aliate.

Aproape jumătate din decesele în rândul civililor, atribuite forţelor afgane şi aliate, s-au produs în urma raidurilor aeriene. Aviaţia americană efectuează deseori raiduri aeriene în sprijinul forţelor afgane.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a îndemnat recent forţele guvernamentale să depună eforturi sporite pentru a proteja populaţia civilă, iar liderii talibani au cerut insurgenţilor să evite să provoace victime în rândul civililor în cursul atacurilor aproape zilnice ce vizează forţele guvernamentale.

De asemenea, colonelul Dave Butler, un purtător de cuvânt al forţelor militare americane, a declarat că un acord de încetare a focului ar fi "cea mai bună cale de a pune capăt suferinţelor necombatanţilor".

Talibanii au refuzat să negocieze direct cu Administraţia Ashraf Ghani, preferând să discute doar cu un emisar special american. Mai mult, discuţiile între talibani şi mai mulţi lideri afgani, inclusiv oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai opoziţiei, care erau programate să înceapă săptămâna trecută în Qatar, au fost anulate din cauza neînţelegerilor dintre cele două tabere.

 

Citește și: