Adriana Stanca
2836 vizualizări 12 iun 2015

Premierul Republicii Moldova Chiril Gaburici a demisionat din funcţie. Anunţul a fost făcut  în cadrul unui briefing de presă. Printre motivele invocate de acesta este şi dosarul penal deschis în cazul actului de studii bănuit de fals şi lipsa unei majorităţi parlamentare, relatează presa locală.

"Sunt împăcat cu mine şi cu deciziile pe care le-am luat. Nu este un gest politic, am mai spus - nu sunt politician, este un pas foarte bine calculat, matematic chiar, dacă vreţi", a explicat Gaburici.

Chiril Gaburici şi-a exprimat speranţa că gestul lui va impulsiona apariţia unei coaliţii de guvernare, susţinută de o majoritate parlamentară stabilă. El a mulţumit actualei coaliţii de guvernământ pentru susţinere.

"Fac un apel către liderii coaliţiei, vreau să vadă în demisia mea un pas înainte. Îmi doresc ca la baza noului sistem de guvernare să fie pusă lupta cu corupţia şi continuarea investigaţiilor din sistemul bancar. Sper ca demisia mea va însemna apariţia unei noi majorităţi parlamentare", a declarat premierul, potrivit unimedia.info.

Pe de altă parte, Chiril Gaburici a fost audiat joi dimineaţa de către procurori, în dosarul legat de diplomele sale de studii. Potrivit Radio Chişinău, citat de Agerpres, el a răspuns întrebărilor procurorilor timp de peste o oră, iar după audieri nu a făcut declaraţii de presă.

Ministrul de Interne, Oleg Bălan, a refuzat să confirme sau să infirme informaţiile apărute pe portalul deschide.md, potrivit cărora în urma expertizei efectuate de poliţie s-a stabilit că diploma lui Chiril Gaburici ar fi falsă. Portalul, care susţine că a intrat în posesia unor documente din dosar, afirmă că semnătura directorului liceului unde ar fi învăţat premierul este falsifică, la fel ca şi ştampila instituţiei.

În schimb, Ministerul Afacerilor Interne a confirmat că a terminat ancheta şi a transmis Procuraturii Generale materialele privind audierea mai multor persoane, expertiza grafică şi tehnică a documentelor de studii, documentele de studii în original şi alte probe administrate pe tema dosarului de investigare a falsificării actelor de studii pe numele lui Chiril Gaburici.

Chiril Gaburici era premier al Republicii Moldova din 18 februarie, când a fost votat în Parlamentul de la Chişinău de deputaţii PDM, PCRM şi PLDM, cu excepţia fostului premier Iurie Leancă, liberal-democratului Eugen Carpov şi deputatului PLDM Liliana Palihovici, care s-a abţinut de la vot.

 

 

Premierul Republicii Moldovei A DEMISIONAT după ce a fost prins că şi-a falsificat o diplomă de studii ----->...

Posted by Gandul on 12 Iunie 2015

 

Citește și: