121 vizualizări 10 iun 2019

„Eu cred că normalitatea e cooperarea interinstituţională şi am spus mereu că din partea premierul există toată disponibilitatea de cooperare. Cred că dincolo de lupta politică România are nevoie de obiective unde să existe cooperare. Trebuie să avem punct de vedere referitor la Republica Moldova. O să vorbesc şi cu MAE şi cu Administraţia Prezidenţială. Aici nu cred că trebuie să avem o poziţionare separată. Cred că trebuie să venim cu poziţia României. E adevărat că se apropie campania pentru prezidenţiale, şi întotdeauna în timpul campanie lucrurile nu sunt tocmai calme. Cred că sunt premierul căruia i s-a cerut cel mai des demisia”, a declarat Viorica Dăncilă, luni seară, la TVR 1.

„Acest lucru cu coabitarea nu sună foarte bine. Nu am înţelegeri secrete absolut cu nimeni”, a completat premierul.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că ambasadorul României la Chişinău a avut o întrevedere cu preşedintele Igor Dodon. Ambasadorul urmează să aibă discuţii şi cu preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

 

Citește și: