2083 vizualizări 3 oct 2016

Laureatul Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2016 a descoperit şi elucidat mecanismele autophagiei, un proces fundamental în degradarea şi reciclarea componentelor celulare.

Autophagia este cunoscută încă de acum cinci decenii, dar importanţa sa fundamentală în fizioloie şi medicină a fost recunoscută abia odată cu cercetările lui Yoshinori Ohsumi din anii 1990, iar descoperirile sale au deschis calea către o mai bună înţelegere a importanţei acestui proces în adaptarea celulelor la înfometare sau răspunsul la infecţii.

Prin procesele autofage organismul curăţă inclusiv toxinele şi reciclează componentele celulelor deteriorate. Celulele creează membrane care vânează resturile celulelor moarte, bolnave sau uzate şi folosesc moleculele rezultate pentru energie sau pentru a refacea altor celulele.
Yoshinori Ohsumi s-a născut în anul 1945 la Fukuoka, Japonia. Din anul 2009 este profesor la Institutul pentru Tehnologie din Tokyo.

Anunţul privind laureatul este făcut în aceaşi zi în care, dintre toţi cei nominalizaţi, el este ales de către instituţia care acordă premiul, la sugestia Comitetelor Nobel de domeniu.

La 4 octombrie urmează să fie anunţat Premiul Nobel pentru Fizică, iar ziua următoare va veni rândul celui pentru Chimie, urmat de cel pentru Pace, la 7 octombrie, de cel pentru Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel, la 10 octombrie, şi de cel pentru Literatură, la 13 octombrie.

Premiul aduce laureatului recunoaşterea internaţională a meritelor personale, faimă şi o consistentă recompensă financiară.

Laureaţii Premiilor Nobel primesc o diplomă, o medalie şi suma de 8 milioane de coroane suedeze (aprox. 855.000 euro), care se împarte dacă există mai mult de un câştigător.

Decernarea  Premiilor Nobel are loc în cadrul unor ceremonii oficiale care au loc la Stockholm şi Oslo, în 10 decembrie 2016.

Citește și: