Alexandra PELE
1491 vizualizări 22 mai 2011

Cotidianul britanic The Telegraph continuă seria relatărilor despre ţiganii români care au găsit o metodă iscusită de a frauda sistemul englez de asigurări sociale, iar ziarul Sunday Express îi compară pe "gangsterii din Ţăndărei" cu Fagin, un personaj din romanul Oliver Twist, şeful unei bande de copii care furau din buzunare.

Adrian Oprea, un român stabilit în Marea Britanie, le-a povestit jurnaliştilor străini cum a ajuns el să-şi cumpere o casă în Manchester cu ajutorul legii de care au profitat cei opt ţigani condamnaţi la închisoare după ce au furat 800.000 de lire. El s-a "auto-angajat" pe postul de vânzător al revistei The Big Issue, job destinat oamenilor străzii. Astfel, a obţinut un număr de asigurare naţională, pe baza căruia a solicitat ajutoare sociale. Acum, bărbatul în vârstă de 24 de ani locuieşte în propria casă, lux pe care nu şi l-ar fi permis în România, notează jurnaliştii de la The Telegraph.

Află povestea ţiganilor din Ţăndărei închişi pentru fraudarea sistemului englez de asigurări sociale

Sunday Express se opreşte asupra exploatării copiilor români de către grupări infracţionale, într-un articol intitulat "«Fagin-i» care trimit copiii aici pentru a fura dintr-un buzunar sau două", o aluzie la bătrânul Fagin, şeful unei bande de copii care furau din buzunare, din romanul Oliver Twist al lui Charles Dickens, relatează Mediafax.

În jur de 1.200 de copii au fost aduşi din România în Marea Britanie şi alte ţări europene, estimează Rob Wainwright, directorul Europol, Biroul European de Poliţie. "Sunt trimişi în Marea Britanie pentru obţinerea unor beneficii în mod fraudulos şi pentru infracţiuni stradale. Este povestea lui Oliver Twist din zilele noastre", afirmă Wainwright. El a declarat, de asemenea, că beneficiile sociale generoase din Marea Britanie au devenit o ţintă pentru bandele de crimă organizată, în special pentru cele din Europa de Sud-Est şi Africa de Vest.

Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro

Citește și: