Gandul.info
Mihai SCHIAU
32172 vizualizări 18 mai 2011

Cotidianul britanic The Sun publică un articol numit "Portofelelemari şi grase ale ţiganilor", în care descrie cum o bandă de ţiganiromâni s-a "pulverizat" prin Marea Britanie, au prădat statul cu800.000 de lire sterline (913.500 de euro), din ajutoare sociale,după care s-au întors acasă, unde au cheltuit banii.

Ei au folosit documente de rezidenţă false şi referinţeinventate, pe baza cărora au cerut "beneficii uriaşe".

Capul reţelei

Opt dintre ţigani au fost arestaţi marţi, Teluş Dumitru (liderulde 36 de ani al bandei) fiind săltat direct de pe aeroportul dinEssex. Capturarea celor opt a fost rezultatul unei operaţiuni decolaborare între autorităţile britanice şi cele din România,notează publicaţia.

"Gangsterii din România" foloseau des zborurile între România şiAnglia, pentru a duce în Ţăndărei banii încasaţi de la statulbritanic, scrie The Sun. Tabloidul susţine că ţiganii autransformat oraşul ialomiţean dintr-o "grămadă de gunoi prăfuită"într-o "comunitate prosperă, plină de case noi şi elegante, BMW-urişi Land Rovere".

Răufăcătorii au prejudiciat autorităţile din Albion cu 800.000de lire sterline, într-o "escrocherie sofisticată şi flagrantă"asupra sistemului de beneficii britanic, a declaratjudecătorul.

De ce lege s-au folositţiganii

Folosind documentele şi referinţele false, ţiganii au obţinutnumere de asigurare naţională, pe baza cărora au solicitateliminarea impozitelor şi ajutoare de şomaj sau pentru creştereacopiilor sau locuinţă.

Pe baza unor legi intrate în vigoare în 2007, când România şiBulgaria au aderat la UE, cetăţenii acestor ţări care au emigrat înAnglia pot cere statului britanic ajutoare dacă sunt propriii lorangajaţi sau dacă au lucrat în Marea Britanie cel puţin un an.

Dorina Dumitru, Ion Lican, Ramona Dumitru, MarianGheorghe

Pentru a părea şi mai credibili, ţiganii au folosit certificatede naştere false, pentru copii care "fie nu există, fie suntvictime ale traficului uman", scrie The Sun. Ulterior, articolul afost preluat în alte două publicaţii britanice importante, Guardianşi Telegraph.

Pe lângă cei opt ţigani, marţi a mai fost reţinut şi unconstructor britanic, care le furniza românilor referinţele demuncă.

Unii dintre cei opt erau rezidenţi în Anglia, alţii făceau curseregulate între România şi Marea Britanie, folosind linia aerianălow-cost Wizz Air, scrie The Sun.

"Navetista" Claudia Radu a fost prinsă pe un aeroport secundaral Londrei, alături de soţul ei. Asupra lor s-au găsit 1.800 delire sterline şi 13.000 de euro, plus mai multe cecuri. Tribunaluldin Southwark a aflat că Adrian Radu, cumnatul femeii, care stăteaîn România, a primit de la aceasta peste 33.000 de euro.

Fostul primar dinŢăndărei: "De unde să ştiu eu de unde provinbanii?"

Capul reţelei, Teluş Dumitru, care era pus sub supraveghere demai multă vreme, a fost condamnat la patru ani şi opt luni deînchisoare, după ce a recunoscut în faţa justiţiei că a pus la calefrauda.

Adrian Radu, Ion Stoica, Claudia Radu

Soţia sa, Ramona Dumitru, care susţine că trăia alături debărbat în oraşul Nottingham, a fost condamnată la doi ani deînchisoare. Ea a primit 92.000 de euro în mod ilegal, de la statulbritanic, după ce a minţit că are şase copii.

Alţi membri ai reţelei au recunoscut furturi, fraude sau spălăride bani comise pe teritoriul britanic. Astfel, alţi trei ţigani aufost condamnaţi la şase luni de închisoare, iar ceilalţi la un anşi opt luni, doi ani şi patru luni, respectiv o lună. ConstructorulAbdel Lemsatef, originar din Liverpool, a primit o sentinţă de nouăluni.

Între timp, primarul din Ţăndărei, Vasile Sava, spune: "De undesă ştiu de unde îşi iau ei banii? Nu mi-a spus nimeni".

Reacţiile comentatorilor britanici: "ar trebui trimişiîn Coreea de Nord"

Cititorii care au comentat articolele din presa britanicăcritică slăbiciunile sistemului de ajutoare sociale care poate fifraudat cu uşurinţă deoarece nu se fac verificări. "Cum poate fiatât de uşor să fraudezi sistemul? Au făcut rost de documente falseşi au revendicat toate beneficiile posibile. Unde sunt oameniiresponsabili pentru verificarea acestor cereri? Este evident căcineva nu îşi face treaba cum trebuie", precizează un comentator pepagina web a ziarului The Sun. Alţii se întreabă de ce a fostacceptată România în comunitatea europeană în timp ce unii sunt depărere că Marea Britanie ar trebui să iasă din UE pentru a scăpa"de toţi aceşti profitori". Unele comentarii sunt ceva mai dure. Unutilizator scrie că ţiganii ar trebui trimişi în Coreea de Nord, întimp ce altul propune să fie trimişi la muncă într-o mină pentru areturna banii furaţi. Un român rătăcit printre comentatoriiarticolului scrie "sunt român şi lucrez în Marea Britanie, iar cândcitesc astfel de articole mă simt foarte ruşinat. Sper că vor fiînchişi pentru o perioadă foarte foarte lungă".

Citește și: