Valentin Vidu - Mediafax
Alina Matis
12459 vizualizări 26 sep 2013

UPDATE 13:30 După sursa de la Elysee citată de Europe1.fr, şi purtătoarea de cuvânt a guvernului Ayrault, Najat Vallaud-Belkacem, spune că Franţa zice „nu” aderării României şi Bulgariei la Schengen şi nu este singura ţară cu această poziţie. „Astăzi, considerăm că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru a intra în Spaţiul Schengen”, a spus Vallaud-Belkacem, întrebată de jurnalistul francez dacă Franţa se opune sau nu intrării noastre în spaţiul Schengen. Rugată să fie mai clară, ea a adăugat: „Da, Franţa spune 'nu', pentru că nu sunt reunite toate condiţiile, dar nu suntem singurii în situaţia asta”

(Mai jos, ştirea iniţială)

Hollande şi-a asumat poziţia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neîndeplinirii condiţiilor, potrivit unei surse de la Élysée citate miercuri de Europe1.fr.

Potrivit site-ului postului radio, un colaborator apropiat al preşedintelui francez, căruia nu-i precizează identitatea, a declarat că României îi va fi refuzată aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece condiţiile nu vor fi îndeplinite, fără să ofere alte precizări.

Europe1 citează pe site declaraţia "majoritatea romilor cu vocaţia de a fi escortaţi în ţara de origine" şi i-o atribuie lui François Hollande, comentând că "seamănă afrimaţiei de marţi a lui Manuel Valls" şi notând că nu există aproape nicio diferenţă de poziţie între şeful statului francez şi ministrul său de Interne asupra acestui subiect spions.

"Doar o minoritate caută să se integreze", a mai fi declarat preşedintele francez într-un cerc restrâns, după ce Valls a declanşat polemica cu privire la romi, scrie postul.

Însă poziţia merge dincolo de romi, continuă Europe1, adăugând că în opinia preşedintelui este vorba, înainte de orice, de a ţine cont de dificultăţile cu care se confruntă aleşii. "Le înţeleg", a spus el, amintând în trecere că există zone fragile ca Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care găzduiesc cele mai importante populaţii de romi.

Sursa: Europe1.fr

Este o poziţie care trece dincolo de romi şi pe care François Hollande şi-o asumă, scrie Europe1, adăugând că acesta apreciază că problema care trebuie pusă "este să se afle dacă Franţa are vocaţia să îi primească pe toţi cei care sunt cei mai vulnerabili". Un ecou la afirmaţia lui Michel Rocard, din 1990, "Franţa nu poate primi toată mizeria lumii", comentează postul.

Replica lui Ponta: „Speculaţii media”

Premierul Victor Ponta a reacţionat la articolul apărut în presa franceză explicând că nu există o legătură între integrarea României în spatial Schengen şi problema romilor. Mai mult, a spus primul-ministru, aceste afirmaţii sunt „speculaţii media” şi discuţii din bătălia internă din mai multe ţări europene. Totodată, Ponta s-a arătat încrezător că ţara noastră va fi primită în Schengen. Mai multe, AICI

MAE, săptămâna trecută: „Contăm întru totul pe sprijinul autorităţilor franceze pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat pentru gândul că România contează „întru totul” pe sprijinul Franţei pentru aderarea la Schengen. Reacţia vine după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a spus, joia trecută, la un post de radio, că deschiderea spaţiului Schengen pentru ţara noastră şi Bulgaria „nu este pe ordinea de zi", declarându-se „mai mult decât rezervat”, în legătură cu această posibilitate. Ministerul condus de Titus Corlăţean sugerează, însă, că aceste declaraţii sunt unele politice, înscrise într-o logică naţională.

„Dincolo de dezbaterile politice interne din Franţa, care au logica şi justificarea lor naţională, contăm întru totul pe sprijinul autorităţilor franceze pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi suntem încrezători că declaraţiile de susţinere ale premierului Ayrault, ancorate în Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, reprezintă fundamentul sprijinului Franţei pentru îndeplinirea obiectivului aderării României la Spaţiul Schengen”, a declarat MAE pentru gândul.

Întrebată dacă ministrul Titus Corlăţean rămâne la fel de încrezător că se va lua o decizie privind aderarea noastră la Schengen la Consiliul JAI de la finele anului precum era în luna iunie, invitat la Gândul LIVE, diplomaţia română a amintit declaraţiile premierului francez, Jean-Marc Ayrault, din luna iulie, când a fost în vizită oficială la Bucureşti:  „Ministrul Afacerilor Externe a salutat poziţia şi declaraţiile referitoare la cooperarea bilaterală dintre România şi Franţa, precum şi la aderarea României la Spaţiul Schengen exprimate cu ocazia vizitei la Bucureşti a primului-ministru francez, Jean-Marc Ayrault. Astfel, Premierul francez a exprimat satisfacţie faţă de nivelul actual al cooperării bilaterale, reflectat în Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic şi a transmis, de o manieră clară, sprijinul pentru soluţia aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen în două etape”, a declarat MAE pentru gândul, subliniind că sprijinul Franţei pentru eforturile de aderare a României este prevăzut explicit în Foaia de Parcurs, semnată, la Paris, în februarie 2013.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre România şi Franţa, Externele consideră că aceste contacte „cunosc un nivel şi o dinamică în continuă ascensiune”.

Aflat la Bucureşti pentru a sărbători Ziua Naţională a Franţei, Jean-Marc Ayrault a declarat că ţara lui „a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene” pentru România şi Bulgaria. Întrebat ce înseamnă, concret, „imediat”, Ayrault a răspuns că este o chestiune de câteva luni.

În aceeaşi perioadă, preşedintele Traian Băsescu se arăta încrezător că prima etapă a aderării noastre va avea loc în aprilie 2014.

"În prezent nu există o decizie în privinţa intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi ca ministru de Interne, care participă la Consiliul miniştrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România şi Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi", a declarat joi Manuel Valls. "Nu este astăzi pe ordinea de zi şi vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securităţii celorlalte ţări şi celorlalţi cetăţeni", a adăugat ministrul francez de Interne.

Citește și: