Alina Matis
593 vizualizări 21 aug 2012

Premierul israelian Benjamin Netanyahu "este hotărât să atace Iranul înaintea alegerilor prezidenţiale americane" din 6 noiembrie, a relatat luni postul de televiziune israelian Channel 10, potrivit Times of Israel.

Israelul este "mai aproape ca niciodată" de un atac menit să distrugă instalaţiile nucleare ale lui Mahmoud Ahmadinejad, a comentat un jurnalist de la Channel 10, Alon Ben-David, care a avut acces anul acesta la antrenamentele Forţelor Aeriene israeliene, efectuate în vederea unui atac asupra Iranului.

Pentru Netanyahu, este clar că "a venit timpul acţiunii", după ce toate sancţiunile împotriva Teheranului nu au reuşit nici măcar să încetinească programul nuclear al republicii islamice.

Întrebat de crainicul ştirilor de seară ale Channel 10 cât de aproape este Israelul să ia o decizie şi, eventual, să atace, Alon Ben-David a răspuns "mai aproape ca niciodată", adăugând că mult-discutata întâlnire a lui Netanyahu cu Barack Obama în această toamnă ar putea să nici nu mai aibă loc.

"Mă îndoiesc că Obama ar putea să spună ceva pentru a-l convinge pe Netanyahu să întârzie un eventual atac", a mai declarat jurnalistul israelian, care a subliniat că Benjamin Netanyahu şi ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, cred că Obama nu va avea de ales şi va sprijini manevra militară israeliană, înainte de alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, unde se va lupta cu republicanul Mitt Romeny pentru a câştiga încă un mandat.

Aceasta nu este prima dată când presa din Israel vorbeşte despre o eventuală acţiune militară împotriva Iranului, care ar urma să se întâmple înaintea alegerilor din SUA. Totuşi, nu există nici pe departe un consens în Israel în ceea ce priveşte atacarea Iranului, preşedintele Shimon Peres, serviciile de informaţii şi conducerea armatei fiind printre cei care se opun unui astfel de pas. Dacă Netanyahu va decide, însă, să lovească Iranul, va putea să o facă, pentru că guvernul israelian este cel care ia asemenea decizii.

Aceste informaţii vin în contextul unei alte ştiri pe acelaşi subiect, conform căreia Benjamin Netanyahu şi-a trimis unul dintre colaboratorii apropiaţi la rabinul Ovadia Yosef, liderul spiritual al partidului ultraortodox Shas, pentru a obţine susţinerea acestuia faţă de un atac împotriva Iranului, a anunţat marţi presa israeliană, citată de Mediafax.

Până în prezent, rabinul le-a cerut miniştrilor Shas să se opună categoric unui eventual atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene fără o coordonare prealabilă cu Statele Unite.

Citește și: