Marinela Sarbu
1751 vizualizări 6 dec 2018

"Drumul este clar pentru domnul Assange, trebuie să ia decizia de a pleca", a declarat preşedintele ecuadorian Lenin Moreno într-un interviu acordat unui post de radio, citat de Associated Press.

Moreno susţine că Assange ar fi primit din partea autorităţilor britanice asigurări scrise că nu va fi extrădat în Statele Unite. Ecuadorienii nu îl vor forţa pe Assange să părăsească ambasada, dar echipa sa juridică va lua în considerare paşii următori.

Situaţia activistului pentru transparenţă Julian Assange s-a îngreunat în ultimele luni în incinta Ambasadei Ecuadorului din Londra, în contextul în care noua Administraţie de la Quito îşi doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Statele Unite, care cer extrădarea fondatorului WikiLeaks.

"Sanctuarul lui Julian Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra a fost transformat într-un mic magazin al ororilor. În cea mai mare parte, a fost oprit să comunice cu restul lumii în ultimele şapte luni. Cetăţenia ecuadoriană, care i-a fost acordată în calitatea de solicitant de azil, este în curs de a fi retrasă. Starea de sănătate s-a agravat şi nu i se acordă îngrijiri medicale", sublinia, luna trecută, site-ul Truthdig.com.

Assange se află în ambasada ecuadoriană din 2012, când i s-a acordat azil politic, în timp ce se confrunta cu acuzaţii sexuale în Suedia, despre care declara că ar fi fost un tertip pentru a putea fi extrădat în SUA.

Dar relaţiile cu ambasada s-au răcit deoarece la ordinul preşedintelui Lenin Moreno, la începutul acestui an, i-a întrerupt accesul la internet, invocând faptul că a încălcat termenii azilului implicându-se în chestiuni politice.

Assange, la rândul său, a declarat că drepturile sale în calitate de cetăţean ecuadorian, căruia i s-a oferit cetăţenia anul trecut, ca parte a unei încercări de a-l numi diplomat şi a-l trimite în Rusia, au fost încălcate.

Foto: Hepta

Citește și: