Gandul.info
Silviu Bănilă
322 vizualizări 28 feb 2018

„Suntem pregătiţi să restabilim negocierile de pace cu Pakistanul şi să uităm experienţele urâte din trecut, să începem un nou capitol”, a declarat preşedintele afgan, la Kabul.

 

Ghani a propus demararea discuţiilor în anumite condiţii, revizuirea Constituţiei şi susţinerea talibanilor, în vederea înfiinţării unui partid legitim. Nu se ştie exact unde va fi sediul partidului talibanilor, la Kabul sau în altă ţară. De asemenea, liderul afgan s-a oferit să îi reintegreze pe aceştia şi să înlăture sancţiunile, în cazul talibanilor care participă la negocierile de pace, denunţă violenţa, recunosc guvernul afgan şi respectă legea.

 

Propunerea preşedintelui ar putea fi greu de implementat, scrie CNN. O condiţie care spune că femeile trebuie să ia parte la negocieri ar reprezenta „pastila otrăvită” pentru talibani, care tratează femeile ca pe nişte „cetăţeni de mâna a doua”.

 

Potrivit sursei citate, talibanii nu au oferit comentarii legate de iniţiativa preşedintelui afgan Ashraf Ghani.

 

Anunţul va genera o ruptură şi mai mare între Kabul şi Washington. Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a spus că nu este pregătit să negocieze cu talibanii, deoarece grupul continuă să folosească violenţa ca principală cale de „comunicare”.

 

Talibanii au dus un adevărat război în Afganistan, cu scopul de a conduce ţara şi de a instaura regimul propriu islamic. Grupul a controlat Afganistanul până în 2001, când a fost înlăturat de la putere de coaliţia condusă de SUA. Mobilizarea de forţe s-a petrecut după atentatele de la 11 septembrie 2001 din New York.

 

La câteva ore după propunerea lui Ghani, talibanii au fost acuzaţi de răpirea a 19 persoane, inclusiv 5 poliţişti, în provincia Kandahar. Pe de altă parte, Ghani a lăudat public strategia lui Trump, într-un discurs din septembrie la ONU. Liderul afgan s-a adresat talibanilor, chemându-i la masa negocierilor. „Doar prin discuţii politice putem ajunge la pace şi îi chem pe toţi talibanii la dialog”, a spus Ghani.

Citește și: