20 vizualizări 22 iun 2010

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus marţi întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa pe teritoriul ţării sale, acuzând Moscova că "umileşte poporul bielorus", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedenţiei, Pavel Liogki.

"Preşedintele bielorus a ordonat oprirea tranzitului de gaze ruse pe teritoriul Belarusului", a afirmat Liogki, citat de Mediafax.

Declaraţiile conducătorilor ruşi umilesc poporul bielorus, a declarat, la rândul său, Lukaşenko, la o întâlnire cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

"Nu Belarusul are datorii la Gazprom, ci Gazprom are datorii la noi", a adăugat el.

Monopolul rus al exportului de gaze naturale a continuat marţi să diminueze exporturile către Belarus, cu 30%, din cauza unor dispute legate de datorii neplătite. Luni, livrările au fost reduse cu 15%. Gazele ruseşti care tranzitează Belarusul reprezintă o zecime din necesarul Europei, nivel mai redus decât cel asigurat de infrastructura Ucrainei.

Rusia va suplimenta livrările de gaze pentru UE prin Ucraina dacă Belarusul împiedică transportul

Rusia va devia transportul de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE) prin infrastructura din Ucraina, în cazul în care Belarusul va limita livrările de combustibil pe teritoriul său, a declarat Marlene Holzner, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenţia Ria Novosti.

"Partea rusă ne-a asigurat că-şi va onora angajamentele contractuale. Dacă Belarusul are într-adevăr intenţia de a limita transporturile de gaze naturale ruseşti destinate UE, Rusia le va devia prin Ucraina", a afirmat Holzner.

Citește și: