Ioana Bojan
Cristian Fierbinteanu - Mediafax
186 vizualizări 23 oct 2014

După sângerări nazale prelungite, preşedintele Republicii a fost internat (joi) dimineaţă la un spital din Bruxelles, unde s-a constatat că avea hipertensiune", potrivit unui comunicat oficial.

Preşedintele cipriot, în vârstă de 68 de ani, a putut părăsi spitalul după câteva ore, după ce a primit îngrijirile necesare. Lui i-a fost recomandat să rămână la hotel şi să fie urmărit îndeaproape de un medic, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nicos Christodoulides.

Purtătorul de cuvânt a indicat ulterior că premierul grec, Antonis Samaras, îl va reprezenta pe Anastasiades la summitul UE şi "va analiza poziţiile Republicii Cipru".

Preşedintele cipriot a confirmat acest aranjament într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

La summitul UE, Anastasiades urma să condamne prezenţa unor nave turceşti la sud-est de insulă, nu departe de zona în care consorţiul italiano-coreean ENI-Kogas, mandatat de Republica Cipru, efectuează explorări pentru a descoperi eventuale zăcăminte de gaze.

Ca reacţie la incursiunea turcilor, Ciprul, care este membru al Uniunii Europene, a anunţat că va bloca deschiderea unor noi capitole de negociere cu Turcia în discuţiile privind aderarea acestei ţări la UE.

Trimiterea navelor turceşti a determinat Nicosia să se retragă de la masa negocierilor de pace desfăşurate sub egida ONU pentru reunificarea insulei, divizată din 1974 şi a cărei parte de nord (RTCN) nu este recunoscută decât de Turcia.

Ankara se opune exploatării zăcămintelor de gaze sau petroliere de către Guvernul cipriot înaintea unui acord de pace, cerând ca şi ciprioţii turci să beneficieze de pe urma acestor bogăţii.

Anastasiades (de dreapta) a fost ales preşedinte în februarie 2013, cu câteva zile înainte de adoptarea unui plan internaţional de salvare a insulei, aflată în pragul falimentului, care prevede un împrumut de zece miliarde de euro.

Şi preşedintele Băsescu participă la lucrările Consiliului European

Şi preşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European şi la lucrările Consiliului European, alături de omologul cipriot. Totodată, Băsescu mai are în program reuniunea Grupului de la Vişegrad+România+Bulgaria.

Şeful statului a susţinut joi, la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Otopeni, o declaraţie de presă, apoi a plecat spre Bruxelles, unde urma să participe, de la ora 14.00 (ora României), Bruxelles la Summitul Partidului Popular European.

De la ora ora 17.00 (ora României), Traian Băsescu participă la reuniunea Grupului de la Vişegrad+România+Bulgaria în perspectiva pregătirii Consiliului European, apoi la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European.

După fotografia de familie, şeful statului va participa la prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, iar seara va lua parte la dineul de lucru separat al şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Vineri dimineaţă, preşedintele are programată participarea la a doua sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, iar la final, în jurul orei 13.15 (ora României) va susţine o declaraţie de presă.

 

Citește și: