Alina Matis
6113 vizualizări 2 apr 2012

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat, pe fondul scandalului privind retragerea titlului de doctor, informează MTI.

Schmitt, care a fost ales în 2010 în funcţia de şef al statului ungar, a anunţat luni că demisionează "din cauza unei probleme personale", relatează Huffington Post. Politicianul şi-a pierdut, joia trecută, titlul de doctor după ce s-a aflat că teza lui despre istoria Jocurilor Olimpice, redactată în 1992, a fost copiată de la alţi doi autori.

"Constituţia Ungariei, pe care am semnat-o, spune că preşedintele exprimă unitatea naţiunii. Această prevedere înseamnă că, în situaţia actuală, când problemele mele personale dezbină naţiunea mea iubită şi nu o unesc, este datoria mea să îmi închei activitatea şi să demisionez din mandatul de preşedinte", a declarat Schmitt în Parlament, potrivit Euronews.

Fost atlet şi fost preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic, Schmitt, în vârstă de 69 de ani, argumentase până acum că acuzaţiile de plagiat care îl vizează nu au nicio legătură cu activitatea sa de şef al statului. Într-un interviu acordat postului public de televiziune MTV, Pal Schmitt s-a declarat dezamăgit de decizia Universităţii Semmelweis din Budapesta de a-i retrage titlul de doctor în mare viteză, fără a-l consulta şi pe el în legătură cu acea lucrare. "Am scris teza de doctorat prezentând toate cunoştinţele pe care le aveam. A fost o treabă corectă, am fost ca oricare alt student", a explicat preşedintele în interviul acordat postului MTV, citat de Portfolio.hu. "Conştiinţa mea este împăcată", a adăugat maghiarul, care a subliniat că şi-a citat sursele în lucrarea de doctorat.

Demisia lui Schmitt a fost cerută la unison de partidele de opoziţie din Ungaria.

Acuzaţiile de plagiat au apărut în luna ianuarie a acestui an, când săptămânalul HVG a prezentat mai multe fragmente din teza de doctorat a lui Pal Schmitt, care erau traduse din textele altor autori şi prezent. În total, 180 dintre cele 215 pagini ale tezei lui Pal Schmitt au fost acuzate de plagiat, iar Senatul Universităţii Semmelweis din Budapesta a decis, săptămâna trecută, când Schmitt era la summitul de securitate de la Seul, să-i retragă acestuia titlul de doctor.

Pal Schmitt este primul preşedinte demisionar al Ungariei democrate, notează Bloomberg. Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului maghiar, va prelua interimatul, până ce legislativul de la Budapesta va desemna un succesor.

Citește și: