19 vizualizări 21 feb 2011

Sute de oameni fuseseră deja ucişi în protestele din Libia, când Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, cerea "reţinere şi calm" autorităţilor de la Tripoli, iar unii oficiali europeni nu ar fi vrut nici măcar un astfel de mesaj. "Prietenii" din UE ai celui care s-a autointitulat "Regele regilor" şi conduce autoritar Libia din 1969 nu vor să-l "deranjeze" în aceste zile, care s-ar putea dovedi ultimele pentru regimul său.
Duminică, premierul italian, Silvio Berlusconi, a declarat că nu vrea "să tulbure pe nimeni" cu apeluri privind situaţia din Libia, deşi s-a arătat "îngrijorat de ce se întâmplă acolo, în toată regiunea" (nord-africană). Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, s-a referit la "nevoia de solidaritate politică" şi la faptul că aşa-zisul "parlament" al Libiei, Congresul General al Poporului, ar trebui să ia decizii în direcţia "unei posibile reforme constituţionale".
Mai categoric în favoarea neintervenţiei UE s-a pronunţat ministrul de Externe al Cehiei, Karel Schwartzenberg, care a atras atenţia că Uniunea nu trebuie "să se implice prea mult" în criticarea lui Gaddafi, relatează EUObserver.com. "Dacă Gaddafi cade, vor fi catastrofe mai mari în lume. Nu are rost să intervenim prea vocal, doar pentru a ne demonstra importanţa", a declarat ministrul. Uciderea protestatarilor şi deceniile în care Gaddafi a interzis orice forme de opoziţie contravin valorilor promovate de UE, dar nu şi intereselor sale.
Preşedinţia ungară a Consiliului UE a primit un avertisment de la Tripoli potrivit căruia o europeană condamnare a lui Gaddafi va atrage ruperea cooperării dintre Libia şi UE. Cu sprijin financiar din partea unor ţări UE (mai ales Italia), regimul Gaddafi a acţionat ca o "stavilă" în calea valurilor de imigranţi nord-africani care vor să pătrundă în Europa.

Citește și: