Gandul.info
Alexandra PELE
474 vizualizări 22 apr 2011

Zeci de filipinezi evlavioşi au reconstituit răstignirea luiIisus, oferindu-se voluntari în cadrul unei ceremonii în care aufost încoronaţi cu spini, biciuiţi şi crucificaţi sub ochii a miide credincioşi catolici, scrie The Daily Mail. Martirilor li s-au bătut cuie în mâini şi înpicioare, în cadrul evenimentului care are loc anual, în VinereaMare.

În preajma sărbătorilor de Paşte, peste 10.000 de filipinezi seîndreaptă către San Fernando pentru a asista la reconstituirea"patimilor lui Iisus", o practică vehement criticată de BisericaCatolică. Aceasta consideră că reconstituirea răstigniriidistorsionează mesajul sărbătorilor.

În timp ce se pregătea să fie crucificat, Alex Laranang, unfilipinez de 55 de ani care nu ştie să citească sau să scrie le-aspus jurnaliştilor britanici că speră să câştige, cu ajutorul luiDumnezeu, la Jueteng - o loterie ilegală din Filipine. Laranang arecinci copii şi spune că în cei cinci ani de când recrează ultimelemomente din viaţa lui Iisus a câştigat trei mii de pesos (aproape48 de euro) de două ori. "Prima dată când m-au bătut în cuie amfost terifiat, dar m-am rugat lui Iisus să-mi aline durerea. Acum,nu mă mai doare. Este ca şi cum mi-aş face o injecţie", a explicatbărbatul.

Roli Pantoja s-a aflat astăzi la cea de-a şasea crucificare. "Măsimt foarte înviorat, ca un nou-născut. Nu simt niciun fel dedurere", a povestit el.

Ruben Inaje a fost răstignit de 25 de ori. El plănuieşte sărenunţe peste doi ani, după ce va sfârşi cel de-al trilea ciclu denouă ani consecutivi în care a promis că va pătimi la fel precumIisus.

Cu toate acestea, Biserica Catolică se împotriveşte practiciicare a apărut în urmă cu 60 de ani în provincia din nordulFilipinelor. "O singură răstignire a salvat umanitatea", explicăAngel Lagdemeo, un arhiepiscop filipinez. Biserica este de părerecă oamenii care se răstignesc pentru a intra în graţiile luiDumnezeu distorsionează mesajul Paştelui deoarece Iisus nu s-asacrificat pentru sine ci pentru alţii.

Ritualuri asemănătoare au loc în mai multe sate din nordulţării. Turiştii, pelerinii şi jurnaliştii care vin la ceremonii auatras numeroşi comercianţi care şi-au înşirat tarabele în zonă.Peste 80% din populaţia Filipinelor este catolică.

Citește și: