Alexandra PELE
487 vizualizări 22 apr 2011

Zeci de filipinezi evlavioşi au reconstituit răstignirea lui Iisus, oferindu-se voluntari în cadrul unei ceremonii în care au fost încoronaţi cu spini, biciuiţi şi crucificaţi sub ochii a mii de credincioşi catolici, scrie The Daily Mail. Martirilor li s-au bătut cuie în mâini şi în picioare, în cadrul evenimentului care are loc anual, în Vinerea Mare.

În preajma sărbătorilor de Paşte, peste 10.000 de filipinezi se îndreaptă către San Fernando pentru a asista la reconstituirea "patimilor lui Iisus", o practică vehement criticată de Biserica Catolică. Aceasta consideră că reconstituirea răstignirii distorsionează mesajul sărbătorilor.

În timp ce se pregătea să fie crucificat, Alex Laranang, un filipinez de 55 de ani care nu ştie să citească sau să scrie le-a spus jurnaliştilor britanici că speră să câştige, cu ajutorul lui Dumnezeu, la Jueteng - o loterie ilegală din Filipine. Laranang are cinci copii şi spune că în cei cinci ani de când recrează ultimele momente din viaţa lui Iisus a câştigat trei mii de pesos (aproape 48 de euro) de două ori. "Prima dată când m-au bătut în cuie am fost terifiat, dar m-am rugat lui Iisus să-mi aline durerea. Acum, nu mă mai doare. Este ca şi cum mi-aş face o injecţie", a explicat bărbatul.

Roli Pantoja s-a aflat astăzi la cea de-a şasea crucificare. "Mă simt foarte înviorat, ca un nou-născut. Nu simt niciun fel de durere", a povestit el.

Ruben Inaje a fost răstignit de 25 de ori. El plănuieşte să renunţe peste doi ani, după ce va sfârşi cel de-al trilea ciclu de nouă ani consecutivi în care a promis că va pătimi la fel precum Iisus.

Cu toate acestea, Biserica Catolică se împotriveşte practicii care a apărut în urmă cu 60 de ani în provincia din nordul Filipinelor. "O singură răstignire a salvat umanitatea", explică Angel Lagdemeo, un arhiepiscop filipinez. Biserica este de părere că oamenii care se răstignesc pentru a intra în graţiile lui Dumnezeu distorsionează mesajul Paştelui deoarece Iisus nu s-a sacrificat pentru sine ci pentru alţii.

Ritualuri asemănătoare au loc în mai multe sate din nordul ţării. Turiştii, pelerinii şi jurnaliştii care vin la ceremonii au atras numeroşi comercianţi care şi-au înşirat tarabele în zonă. Peste 80% din populaţia Filipinelor este catolică.

Citește și: