Florin Jinga
5150 vizualizări 7 ian 2019

Primarul Paolo Polidori a stârnit furia oamenilor după ce s-a lăudat pe Facebook că a aruncat păturile cu care se învelea românul, informează BBC News. ”Am văzut nişte cârpe aruncate pe jos. Nu era nimeni în preajmă, aşa că am presupus că sunt abandonate acolo. Ca un cetăţean obişnuit căruia îi pasă de curăţenia oraşului, le-am luat şi le-am aruncat cu satisfacţie la gunoi. Va fi suficient? Vom vedea. Mesajul este: zero toleranţă! Vreau să fac curăţenie în Trieste.”

Mesajul primarului din Trieste, şters ulterior. Foto captura rotalianul.ro

Post scriptumul mesajului a revoltat şi mai mult lumea: ”P.S. Am mers imediat să mă spăl pe mâini. Şi acum, n-au decât să se dezlănţuie binevoitorii, nu-mi pasă!” 

După avalanşa de critici la adresa lui, primarul a şters postarea şi s-a apărat spunând că ”nu este rasist” şi că ”mesajul său a fost exploatat”.

Însă criticii săi atrag atenţia că temperaturile au scăzut în acea noapte în Trieste sub zero grade, iar Andreea Marcucci, liderul grupului social-democrat din Senat, a sugerat chiar că primarul ar trebui să demisioneze.

Aflând întâmplarea, localnicii din Trieste s-au mobilizat, au strâns mai multe pături care să îi ţină de cald românului şi i-au lăsat mesaje scrise pe cartoane: ”Prietene drag, sperăm că în această noapte vei suferi mai puţin din cauza frigului” şi ”Ne cerem scuze în numele oraşului Trieste”.

Paolo Polidori, membru al partidului de dreapta al lui Matteo Salvini, susţine că omul fără adăpost este un român cu antecedente penale, care ar fi primit ordin de expulzare din oraşul Trieste. El refuză ajutorul serviciilor sociale şi preferă să locuiască pe stradă.

Politicianul a revenit cu un mesaj postat pe Facebook, în care nu a reuşit însă să îndrepte situaţia, deoarece a scris că îi va da haine ”vagabondului român”, dacă acesta va merge la un adăpost pentru oameni ai străzii.

Colac peste pupăză, scadalul a atras atenţia Poliţiei municipale, care intenţionează să-l amendeze cu 450 de euro pe primar pentru încălcarea Regulamentului municipal de gestionare a deşeurilor urbane, scrie cotidianul La Repubblica. După cum singur a declarat, Polidori a aruncat în acelaşi container, atât hainele românului, cât şi pătura şi o sticlă de plastic. 

Acesta este oraşul meu!” comentează pe Facebook o italiancă, văzând gestul de solidaritate al localnicilor din Trieste.

Foto: Paolo Polidori/ Facebook

Citește și: