Florin Badescu - Mediafax
922 vizualizări 8 sep 2015

Consiliul Municipal din Los Angeles a aprobat un plan de transport pe termen lung care va remodela traficul stradal în următorii 20 de ani, prin adăugarea unor sute de mile de piste pentru biciclişti, linii exclusive pentru autobuze şi spaţii pentru pietoni, în cadrul eforturilor pe care le depune cu scopul de a-i face pe şoferi să nu se mai deplaseze exclusiv cu automobilul.

În mod deloc surprinzător, în capitala neoficială a ţării în ceea ce priveşte traficul congestionat, acest plan de transport al municipalităţii din Los Angeles a generat multe temeri, din cauza riscului de producere a unor blocaje în trafic de dimensiuni apocaliptice.

"Ceea ce ei încearcă să facă este să ajute blocajele din trafic să devină atât de mari, încât eşti obligat să ieşi din maşină", spune James O'Sullivan, fondator al Fix the City, o asociaţie care intenţionează să deschidă un proces în justiţie pentru a stopa acest plan al primăriei. "Dar ce vei face după aceea? Vei lua un autobuz cu care vei face două ore până la destinaţie? Nu ne-au lăsat nicio opţiune", mai spune acesta.

Pentru primarul Eric Garcetti, "The Mobility Plan 2034", aşa cum se numeşte acest program, reprezintă o parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care are obiectivul de a-i face pe oameni să renunţe la deplasarea exclusivă cu automobilul pentru a folosi trotuarele şi pistele pentru biciclete. Programul a început cu extinderea uriaşului sistem de tranzit promovat de predecesorul său, Antonio R. Villaraigosa.

Vremurile naive ale condusului prin Los Angeles - când, aşa cum se spunea, şoferii aveau odinioară nevoie de doar 20 de minute pentru a ajunge în oricare punct din acest oraş cu suprafaţa de 1.300 kilometri pătraţi - au trecut, spune primarul Garcetti. El îi încurajează pe rezidenţi să rămână în cartierele lor şi să îşi facă cumpărăturile de la magazine din apropiere.

"Vechiul model de oraş, centrat pe maşini, cu deplasarea în alt cartier pentru fiecare activitate diferită, a început să ne scape, în multe feluri, printre degete, indiferent dacă asta ne place sau nu", a spus primarul Garcetti. "Trebuie să avem cartiere care să fie cât mai independente. Oamenii vor să aibă posibilitatea de a merge pe jos, de a merge cu bicicleta sau să ia autobuzul pentru a merge la un film", a mai spus acesta.

Planul de renunţare la benzile pentru automobile va ajuta autorităţile locale să vadă cât de departe s-au dezvoltat cu adevărat cultura transportului public şi cultura pedestră în Los Angeles: în urmă cu 40 de ani, atunci când municipalitatea a transformat o bandă de pe o autostradă într-o linie specială destinată vehiculelor partajate, navetiştii au organizat atât de multe revolte şi proteste, până când legea respectivă a fost abrogată.

În prezent, în regiunea Los Angeles există 140 de kilometri de linii de metrou şi de metrou uşor, iar cinci proiecte în derulare vizează construirea unui număr de încă 50 de kilometri. Iar serviciile de partajare a vehiculelor, precum Uber, au făcut ca deplasarea localnicilor fără maşină să devină o ipoteză mult mai plauzibilă.

În centrul Los Angelesului, populaţia şi viaţa de noapte au explodat în ultimii ani, parţial pentru că aceea este zona în care se ajunge cel mai uşor fără să ai o maşină. Un program de partajare de biciclete, disponibile în staţiile folosite de mijloacele de transport în comun, va fi implementat anul viitor. Creatorii săi vor să îl extindă apoi la nivelul întregului oraş.

Mike Bonin, unul dintre consilierii de la Primărie, care a sprijinit noul plan de transport, spune că rezidenţii sunt dispuşi să devină "mai puţin dependenţi de automobil".

"Numărul oamenilor care spun că le-ar plăcea să se deplaseze cu bicicleta sau să meargă pe jos este uriaş. Iar numărul acelora care spun că nu vor asta, pentru că nu este sigur, curat sau convenabil, a rămas aproximativ acelaşi", a spus Mike Bonin.

Însă deplasarea cu automobilul "domneşte" în continuare: aproape 80% din totalul navetiştilor din Los Angeles merg la muncă folosind automobilul, aproximativ 19% cu autobuzul şi doar 1% cu bicicleta.

Bruce Feldman, care locuieşte în Southern California de peste şase decenii, se declară îngrijorat, considerând că, din cauza noului plan de transport, rezidenţii ar putea să ajungă să rămână îngrădiţi în propriul cartier din cauza traficului. Numărul intersecţiilor în care traficul rutier va avansa cel mai lent, potrivit estimărilor primăriei, se va dubla până în 2035 din cauza acestui plan.

"Se întâmplă atât de multe lucruri în Los Angeles, dar, dacă nu poţi să ajungi la ele, atunci la ce bun să mai locuieşti aici?", spune Bruce Feldman, în vârstă de 67 de ani, care deţine un magazin de cadouri de lux şi locuieşte în Santa Monica, o suburbie ce deţine deja propria reţea de piste pentru biciclete, dar care se confruntă şi ea cu probleme de trafic. "Nu mă opun bicicletelor, dacă vom fi cu toţii morţi înainte de a apuca să vedem oraşul pe care şi-l imaginează oamenii ăştia, aşadar, ce vom face până atunci?", spune acesta.

Deşi planul de transport public a trecut de votul Consiliului Municipal în luna august cu o majoritate covârşitoare, obstacolele rămân. Pe lângă acel proces cu care ameninţă asociaţia Fix the City, opoziţia locală ar putea deveni tot mai puternică, pe măsură ce angajaţii primăriei care lucrează în serviciul de transport public se pregătesc să vopsească noile piste pentru biciclişti, pietoni şi autobuze speciale.

"Realitatea e că Southern California a fost construită în jurul automobilului", spune Gil Cedillo, unul dintre cei doi membri ai Consiliului Municipal care au votat împotriva planului. "Vom crea un trafic rutier şi mai aglomerat şi congestii de trafic şi mai mari. Nu pot să înţeleg cum cineva poate să voteze pentru aşa ceva", adaugă acesta.

El spune că foarte puţini locuitori din districtul pe care îl reprezintă, în care trăiesc majoritar persoane cu venituri mici, vor folosi pistele pentru biciclete şi că toată lumea va suferi din cauza înrăutăţirii condiţiilor de trafic.

"Este o politică foarte elitistă", spune politicianul american.

Şi, deşi autobuzele s-au dovedit esenţiale pentru locuitorii din Los Angeles cu venituri mici, puţine persoane care îşi permit un automobil aleg să se deplaseze în continuare cu autobuzul, spune Gil Cedillo, adăugând că se îndoieşte că această situaţie se va schimba.

După ce s-a mutat pe coasta de vest, venind de la New York, Gabrielle DeBarros mergea iniţial la serviciu cu mijloace de transport în comun. Dar, adeseori, a observat că, mergând pe jos 2 mile (3,2 kilometri) ajungea mai repede decât cu autobuzul. Acum că are o maşină, amenajarea unei benzi exclusive pentru autobuz nu îi va schimba obiceiurile de transport.

Multe schimbări în peisajul stradal se produc deja. Primarul Garcetti s-a deplasat recent în East Los Angeles, semnând o directivă care şi-a stabilit obiectivul de a reduce la zero numărul deceselor produse în trafic în următorii 10 ani. În timpul mandatului său, au fost amplasate numeroase semafoare, curbele au fost lărgite şi înăsprirea limitărilor de viteză a fost anunţată peste tot în oraş.

Modificări similare vor fi adoptate şi în cartierele învecinate, în care străzile au fost incluse în programe de "dietă a drumurilor" - anumite benzi vor fi suprimate pentru a încetini traficul şi pentru ca deplasarea pe două picioare sau pe două roţi să devină mai sigură şi mai atrăgătoare. Fostul primar Villaraigosa şi-a fracturat cotul în timp ce se plimba cu bicicleta, din cauza unui taximetrist care nu i-a acordat prioritate.

"Chiar dacă oamenii nu vor alege să facă naveta cu bicicleta sau autobuzul, dacă se va reduce numărul deceselor în rândul pietonilor şi bicicliştilor, atunci eu voi considera că este o iniţiativă câştigătoare", a spus Lisa Schweitzer, profesor la Sol Price School of Public Policy din cadrul Universităţii Southern California.

Citește și: