66 vizualizări 4 mai 2009

Fragmente de oase craniene vechi de 35.000 de ani, ce au fost descoperite recent de arheologi, indică faptul că primul om modern care a trăit în Europa s-a născut şi a locuit în regiunea Munţilor Carpaţi, pe teritoriul actualei Românii, relatează The Independent. Primul dintre oasele descoperite a fost mandibula, în cursul anului 2003, iar restul oaselor capului au fost descoperite în 2003, în “Peştera cu Oase”, din sud-vestul Carpaţilor.

Din reconstituirea trăsăturilor faciale nu reiese dacă este vorba de un bărbat sau de o femeie, însă indică apropierea anatomică a acestui european de rudele sale africane. Nici culoarea pielii nu poate fi determinată doar din studiul relicvelor osoase, însă oamenii de ştiinţă citaţi de The Independent speculează că este posibil ca aceasta să fi fost mai închisă decât cea a europenilor din zilele noastre, reflectând originea africană a acestui prim european.

Deşi craniul prezintă multe dintre trăsăturile anatomiei umane “moderne”, conţine de asemenea şi câteva trăsături arhaice precum molari foarte mari, ceea ce i-a determinat pe unii experţi să considere că ar fi vorba de un hibrid între Homo Sapiens şi omul de Neanderthal. 

Descoperirea va fi relatată pe larg într-un serial difuzat de BBC2 – “Incredibila călătorie umană”, care documentează originile şi evoluţia omului, de la “naşterea” sa în Africa şi până la migraţiile sale pe alte continente.
Omul modern din România – o amestecătură de trăsături europene, africane şi asiatice

“Craniul nu pare a fi nici european, nici asiatic, nici african. Pare un amestec din toate acestea. Şi te gândeşti că este exact ce trebuia să aştepţi de la unul dintre primii oameni care au venit în Europa”, a declarat antropologul Alice Roberts, de la Universitatea din Bristol, ce studiază fragmentele osoase. Cu ajutorul analizei cu carbon, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că oasele au între 34.000 şi 36.000 de ani – perioada în care Europa era locuită atât de omul de Neanderthal (prezent în regiune cu zeci de mii de ani înainte), dar şi de omul modern – Homo sapiens – ce a ajuns în acea perioadă pe continent, în urma migraţiilor dinspre Africa.

“Luate laolaltă, informaţiile sunt primele care ne spun cu certitudine cum arătau oamenii moderni atunci când s-au răspândit în Europa”, este de părere Erik Trinkaus, profesor de antropologie la Universitatea Washington din Missouri. 

Citește și: