Ioana Bojan
Luminiţa Bogdan
1713 vizualizări 9 sep 2014

Potrivit raportului intermediar întocmit de experţii olandezi şi dat publicităţii marţi, Boeingul companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a dezmembrat în aer, după ce a fost lovit de "numeroase obiecte" care "au străpuns avionul cu mare viteză".

Raportul, întocmit de Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV), adaugă că nu există "dovezi privind o eroare tehnică sau umană".

Anchetatorii olandezi s-au bazat pe informaţiile înregistrate de cutiile negre, cele primite de la controlorii de trafic aerian, pe imagini din satelit şi fotografii de la locul prăbuşirii, pentru a redacta acest raport preliminar.

Experţii au precizat că avionul "s-a dezmembrat în aer probabil ca urmare a daunelor structurale cauzate de un număr mare de obiecte cu mare viteză care au străpuns aeronava din exterior".

Înregistrările cutiilor negre nu au prezentat nici un indiciu privind existenţa unei erori tehnice sau a unei situaţii de urgenţă, potrivit experţilor.

Raportul intermediar nu atribuie vreo vină sau responsabilitate pentru catastrofă, însă o anchetă penală separată este efectuată de procurorii din Haga. Biroul de anchetă a precizat că se aşteaptă ca raportul final să fie publicat în termen de un an.

Boeingul 777 s-a prăbuşit între Krasni Luci, în regiunea Lugansk, şi Şahtarsk, în regiunea Doneţk, la 17 iulie. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, între care 193 de cetăţeni olandezi, au murit în urma prăbuşirii avionului malaysian.

Ucraina şi Occidentul i-au acuzat pe separatiştii proruşi că au doborât avionul cu un sistem antiaerian de tip Buk, iar Moscova şi insurgenţii acuză Kievul.

Experţi din Marea Britanie, Germania, Australia, Malaysia, Statele Unite, Ucraina şi Rusia colaborează la acest caz.

Separatiştii din Ucraina susţin că nu deţin arme de genul celor care au doborât zborul MH17

Unul dintre principalii lideri ai separatiştilor proruşi din estul Ucrainei a reafirmat, marţi, că rebelii, acuzaţi că au doborât Boeingul companiei Malaysia Airlines la 17 iulie, nu deţin arme cu capacitatea de a doborî un avion Boeing, relatează AFP.

Potrivit raportului preliminar al anchetatorilor olandezi, prezentat marţi, avionul Boeing a fost doborât de "un mare număr de proiectile de mare viteză". Raportul nu oferă însă nicio informaţie cu privire la natura "proiectilelor" sau la provenienţa lor.

"Pot spune un singur lucru: nu deţinem echipament tehnic capabil să doboare un avion Boeing şi, în consecinţă, avionul malaysian", a declarat Aleksandr Zaharcenko, "premierul" din autoproclamata Republică Doneţk, pentru agenţia rusă Interfax.

 

Citește și: