Gandul.info
Marian Avram
8986 vizualizări 13 dec 2017

Într-un discurs susţinut la o conferinţă din Washington, Tillerson a declarat că Armata SUA este pregătită să răspundă ameninţărilor lansate de Coreea de Nord, însă a precizat că Washingtonul preferă o soluţionare paşnică a crizei.

”Suntem pregătiţi să discutăm, dacă şi ei sunt pregătiţi să facă asta. Suntem pregătiţi să avem o primă întâlnire fără alte precondiţii. Haideţi să ne întâlnim şi să ne aşezăm la masă, faţă în faţă”, a declarat Tillerson, adăugând că Phenianul trebuie să fie determinat ”să ia o decizie” în privinţa programelor sale balistice şi nucleare.

”Ca întotdeauna în diplomaţie, avem o prezenţă militară puternică în spatele nostru: în cazul în care Coreea de Nord face alegeri proaste, suntem pregătiţi să acţionăm militar. Nu acesta este drumul pe care vrem să mergem. La Departamentul de Stat, rolul nostru este să găsim o alternativă. Noi vrem ca ei să facă alegerea potrivită, şi anume să pună capăt progamului lor nuclear”, a adăugat Tillerson.

În pofida faptului că a reiterat poziţia Washingtonului de a nu accepta statutul de putere nucleară al Coreei de Nord, Tillerson a afirmat că Statele Unite sunt dispuse să poarte discuţii cu regimul de la Phenian fără alte condiţii prealabile.

Tensiunile între Statele Unite şi Coreea de Nord s-au amplificat după o serie de teste balistice şi nucleare nord-coreene şi a unor exerciţii militare efectuate de SUA, Coreea de Sud şi Japonia.

Atât regimul Kim Jong-Un, cât şi preşedintele SUA, Donald Trump, s-au ameninţat reciproc cu distrugerea. "În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord", a afirmat Donald Trump în discursul rostit la Adunarea Generală ONU.

Citește și: