Iuliana Enache
415 vizualizări 7 sep 2012

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a susţinut joi seara discursul de învestitură la convenţia democrată de la Charlotte (North Carolina, sud-est), relatează AFP, prezentând principalele declaraţii ale acestuia.

ALEGERI

"În cele din urmă, atunci când veţi lua acest buletin de vot, vă veţi afla în faţa celei mai clare alegeri de o generaţie".

"În anii care vor veni, vor fi luate decizii mari la Washington, cu privire la locurile de muncă şi economie, impozite şi deficite, energie şi educaţie, război şi pace, decizii care vor avea consecinţe enorme asupra vieţilor noastre şi ale copiilor noştri în deceniile următoare".

"În cazul fiecărui dosar, alegerea voastră nu va fi doar o alegere între doi candidaţi sau două partide. Va fi o alegere între două căi diferite pentru Statele Unite".

SPERANŢA

"Prima dată când am vorbit în faţa convenţiei în 2004 eram mai tânăr, eram un candidat la Senatul din Illinois care vorbea despre speranţă".

"Opt ani mai târziu, această speranţă a fost pusă la încercare. De costul războiului, de una dintre cele mai grave crize economice din istoria noastră şi de blocajul politic care ne-a făcut să ne întrebăm dacă mai este posibil să fim la înălţimea problemelor epocii noastre".

ECONOMIE

Depăşirea crizei va însemna un "efort comun, o responsabilitate partajată şi genul de experimente îndrăzneţe şi persistente pe care Franklin Roosevelt le-a făcut în timpul singurei crize care a fost mai rea decât cea actuală".

"Dar ştiţi ... problemele noastre pot fi rezolvate. Putem fi la înălţimea dificultăţilor. Drumul pe care noi îl propunem este poate mai dificil, dar el ne va duce către o lume mai bună".

SOCIETATE

"Dacă abandonaţi ideea că opţiunea voastră poate face diferenţa, atunci alte voci vor veni să umple acest gol: lobbyiştii şi apărătorii unor interese specifice, oameni care încearcă să cumpere aceste alegeri cu cecuri de zece milioane de dolari, politicieni de la Washignton care vor să decidă cu cine aveţi dreptul să vă căsătoriţi sau să controleze alegerile pe care femeile trebuie să le facă ele însele".

"Puteţi face în aşa fel încât toate acestea să nu se producă. Voi singuri aveţi puterea să ne faceţi să mergem înainte".

DIPLOMAŢIE

"Poate că nu suntem pregătiţi pentru diplomaţia cu Beijingul dacă nu putem merge la Jocurile Olimpice organizate de ei fără să ne insultăm aliatul cel mai apropiat".

"Nu califici Rusia drept inamicul numărul unu, în loc de Al-Qaida, decât dacă eşti blocat într-o mentalitate a Războiului Rece".

"Adversarul meu a declarat că a fost tragic să se pună capăt războiului in Irak şi ne spune cum intenţionează el să pună capăt războiului din Afganistan. Am făcut acest lucru şi îl voi face în continuare".

MEDIU

"Da, proiectul meu este de a continua reducerea poluării cu gaze de seră care încălzesc planeta noastră, deoarece schimbarea climatică nu este un mit".

"Să ai din ce în ce mai multă secetă, inundaţii şi incendii de pădure nu este o glumă. Este o ameninţare pentru viitorul copiilor noştri".

FAMILIA

"Michelle, te iubesc atât de mult. În seara precedentă cred că toată ţara a văzut cât de norocos sunt. Malia şi Sasha, voi mă faceţi atât de mândru ... Dar nu vă faceţi iluzii, veţi merge la şcoală mâine".

Citește și: