Gandul.info
Teodora Marinescu
1946 vizualizări 4 dec 2017

Uniunea Europeană a acceptat solicitarea Bosniei-Herţegovinei pentru statutul de membru în urmă cu 15 luni, însă Johannes Hahn a afirmat că statul balcanic nu a făcut nicio schimbare sau reformă pentru a putea progresa.

"Până acum nimic nu a fost oferit. Acum aşteptăm rezultate concrete", a declarat Hahn în cadrul unei întâlniri cu liderii politicieni.

Premierul Bosniei şi Herţegovinei, Denis Zvizdic, a declarat că speră ca liderii să ajungă la un compromis luna aceasta sau la începutul lui ianuarie.

Bosnia-Herţegovina, divizată din punct de vedere etnic, nu a reuşit să răspundă la cererile iniţiale ale Uniunii Europene, necesare pentru aderarea la Blocul comunitar.

Conflictele politice au împiedicat creşterea accizelor la carburanţi, necesară în proiectele de infrastructură şi finanţe. De asemenea, nu au existat schimbări nici în sectorul energetic şi cel de agricultură, acestea numărându-se printre cererile UE.

"Este timpul să ofere ce am convenit, altfel, fereastra va fi închisă din nou şi nimănui nu i-ar plăcea să vadă asta", a spus Hahn.

Comisarul european a îndemnat liderii opoziţiei să nu mai facă apel la naţionalismul etnic şi a menţionat că UE va căuta valoriile europene, inclusiv respectarea deciziilor judiciare.

"Fără înţelegere nu există progres", a adăugat Johannes Hahn.

Citește și: