Ioana Bojan
Alina Matis
4385 vizualizări 20 ian 2015

Liderul Partidului Liberal (PL) din R.Moldova a declarat că Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PD) au ajuns deja la un acord pentru formarea unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor (PCRM), în urma căruia Natalia Gherman ar putea deveni premier, relatează site-ul ÎnProfunzime.md.

Mihai Ghimpu a afirmat luni seara, în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro Tv Chişinău, că sunt şanse slabe pentru formarea unei noi coaliţii europene şi că o alianţă cu PCRM este deja decisă, însă el nu a putut preciza ce vor primi comuniştii în schimb. Ghimpu crede că PCRM nu va solicita nimic acum, însă o va face după alegerile locale de anul viitor. Liderul liberal nu exclude posibilitatea ca funcţia de preşedinte al ţării să fie păstrata tocmai pentru PCRM.

"Noi vrem să participăm la guvernare, însă nu oricum. Trebuie să facem reforme, iar ei cu PCRM nu le vor face. Trebuie să avem pârghii pentru a îmbunătăţi situaţia. Nu le putem lăsa lor tot. Au avut tot până acum şi uitaţi-vă unde am ajuns", a declarat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a precizat că, într-o coaliţie cu PCRM, premier va fi numit actualul vicepremier şi ministru de Externe, Natalia Gherman (PLDM), şi nu Iurie Leancă (actualul prim-ministru), şi a dat de înţeles că şef al Legislativului va fi ales, cu sprijinul comuniştilor, actualul vicepremier şi ministru al Economiei, Andrian Candu.

Mihai Ghimpu a apreciat că lucrurile mai pot fi schimbate doar în cadul discuţiilor de marţi cu oficiali europeni, care ar putea convinge părţile să creeze o coaliţie ţinând cont de solicitările fiecăruia. "Indiferent ce condiţii ar înainta PL, acestea nu vor fi acceptate", a adăugat liderul liberal.

La rândul lor, liderii PLDM şi PD, Vlad Filat şi Marian Lupu, susţin că pretenţiile înaintate de PL, care ţin inclusiv de numirea unui procuror străin, nu sunt constructive şi sunt mai degrabă "PR politic".

Trei lideri europeni au venit marţi la Chişinău pentru a participa la discuţii privind formarea coaliţiei proeuropene, în urma alegerilor legislative de la 30 noiembrie din Republica Moldova.

Preşedintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, preşedintele Alianţei Partidelor Liberale şi Democrate pentru Europa (ALDE), Graham Watson, precum şi un reprezentant al socialiştilor europeni participă la discuţii cu reprezentanţi ai partidelor proeuropene din Republica Moldova. Întrevederea are loc în sala delegaţiilor VIP de la aeroportul din Chişinău.

Scenariul gri, o „monstruoasă coaliţie”

Într-o analiză publicată de gândul înainte de alegerile legislative din Republica Moldova, Dan Dungaciu, director al Institutului de Studii Politice al Academiei Române, descria o eventuală coaliţie PLDM-PD-PCRM drept „scenariul gri”, un scenariu al unei „monstruoase coaliţii” a PLDM şi PD cu „PCRM-ul purificat de elementele radicale, care se transformă precum Făt-Frumos într-un partid proeuropean”. Acesta este, explica Dan Dungaciu, cel mai periculos scenariu, care, dacă se va transforma în realitate, va arăta că integrarea europeană a R. Moldova nu este ireversibilă. „Cei care vorbesc azi că e acceptabil scenariul gri uită că România a girat în 2005 un astfel de mandat” şi comuniştii au întors macazul din 2005 până la protestele sângeroase din 2009.

„Scenariul gri” descris de Dungaciu este varianta cea mai bună pentru Kremlin, dar şi pentru Bruxelles, deşi niciuna dintre părţi nu o recunoaşte deschis. Pe de-o parte, Vladimir Putin ar avea oameni fideli în guvernarea de la Chişinău, prin care să îşi exercite influenţa, iar Bruxelles-ul ar putea spune că proeuropenii rămân la guvernare, angajai în integrarea europeană, spunea expertul citat: „Va fi un fel de 'noi ne facem că vă integrăm, voi vă faceţi că vă integraţi'”.

Care sunt diferenţele dintre cele trei partide proeuropene

În limbajul mediatic, PLDM, PDM şi PL sunt reunite sub umbrela sintagmei de partide proeuropene. Totuşi, între ele există anumite diferenţe, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu Rusia şi cu NATO, a explicat pentru gândul Victor Juc, vicedirectorul Institutului de cercetări juridice şi politice al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Astfel, PLDM (condus de Vlad Filat) este un partid de centru-dreapta, cu o ideologie conservatoare, membru observator în familia Popularilor Europeni. Susţine integrarea europeană şi o relaţie apropiată cu NATO, fără a renunţa la neutralitatea statală. De asemenea, PLDM susţine păstrarea unei relaţii bune cu Federaţia Rusă.

PDM (condus de Marian Lupu) are o orientare de centru-stânga, social-democrată, fiind membru observator în familia Socialiştilor Europeni. Susţine integrarea europeană, dar şi neutralitatea R. Moldova, ceea ce înseamnă că vrea relaţii minimale cu NATO. Cât despre raportarea la Federaţia Rusă, PDM vrea un parteneriat strategic cu Moscova.

PL (condus de Mihai Ghimpu), membru observator în familia Liberalilor Europeni, ALDE, vrea atât integrare europeană, cât şi în Alianţa Nord-Atlantică şi relaţii minimale cu Rusia. Ghimpu s-a pronunţat deseori pentru unirea cu România, cu toate că a admis că, în acest moment, ea nu este posibilă.

Citește și: