Sorina Ionaşc
1136 vizualizări 20 iul 2015

Preşedintele francez, Francois Hollande, a propus crearea unui guvern şi un parlament al zonei euro, cu un buget specific. Declaraţia liderului Franţei vine în contextul crizei din Grecia, care a redus încrederea în proiectul european, informează cotidianul britanic The Telegraph.

"Am propus să reluăm ideea lui Jacques Delors (n.r. - fost preşedintele al Comisiei Europene) privind crearea unui guvern al zonei euro şi să facem şi un buget specific şi un parlament care să-i asigure controlul democratic", a transmis Hollande, duminică, într-un ziar francez.

Mesajul a venit cu o zi înainte de aniversarea lui Jacques Delors, cel considerat "părintele euro", unul dintre mentorii lui Francois Hollande. Potrivit sursei citate, propunerea lui a fost făcută fără a consulta şi cele 19 state membre ale Zonei Euro, iar analiştii francezi speculează faptul că ideea nu va fi bine primită de liderii europeni.

Guvernul de la Paris a susţinut Grecia în timpul negocierilor cu partenerii europeni pentru un nou plan de salvare, iar acum doreşte promovarea viziunii sale asupra Europei.

Cu toate acestea, negocierile din jurul Greciei au produs o scindare între Franţa şi Germania din cauza diferendelor de opinie. În timp ce liderul francez ţinea partea Greciei, excluzând varianta unei ieşiri din zona euro, liderii germani s-au poziţionat, mai degrabă, pentru înăsprirea condiţiilor pentru Grecia şi au luat în calcul o ieşire din zona euro a ţării guvernate de Alexis Tsipras.

În acelaşi mesaj, Francois Hollande a precizat că cele 28 de state membre UE se luptă să găsească punctul comun pentru a merge mai departe. "Parlamentele rămân mult prea departe de deciziile propriu-zise. Iar oamenii pleacă după ce fost ignoraţi atât de mult", a mai scris preşedintele Franţei.

Mai jult, Hollande a vorbit şi despre discursurile populiste din ultima perioadă, abordate de unii lideri europeni, care au profitat de dezamăgirea oamenilor faţă de instituţiile europene.

 

 

Citește și: