Silviu Bănilă
1044 vizualizări 22 oct 2014

Fluturaşul, denumit „Yellow Flyer No.3 - Fluturaşul galben numarul 3”, îi îndeamnă pe angajaţi să îşi abandoneze posturile şi să se adune în fiecare joi în sala de conferinţe a Băncii Mondiale, pentru a vorbi despre problemele instituţiei.

Actualul preşedinte al Băncii Mondiale este nepopular în rândul angajaţilor, care se plâng de stilul său de conducere. „Există o atmosferă dominată de teamă. Angajaţii se tem că vor fi concediaţi, dacă nu sunt de acord cu Kim”, explică un angajat al Băncii Mondiale, sub protecţia anonimatului.

„Cred ca angajaţii îl consideră nepotrivit pentru funcţia deţinută, chiar superficial, narcisist. Kim promite mult şi face puţin”, adăugat acesta. Preşedintele Kim este acuzat că ar fi demarat o reformă opacă şi lipsită de substanţă.

Angajaţii susţin că preşedintele Kim a concediat câţiva manageri buni, a tăiat beneficiile angajaţilor şi doreşte să reducă bugetul instituţiei, în timp ce iroseşte banii pe consultanţii externi şi bonusurile şefilor.

Fluturaşii au început să apară în instituţie in urmă cu o lună, prilej cu care angajaţii s-au mobilizat pentru a-l obliga pe preşedintele Kim să comunice direct cu ei.

Banca Mondială, a cărei menire este să combată sărăcia globală, este condusă de Jim Yong Kim din anul 2012. Şeful instituţiei a fost numit în funcţie de însuşi preşedintele american Barack Obama.

Citește și: