Ana Obretin
734 vizualizări 2 nov 2018

Săptămâna trecută, Google a anunţat că, în ultimii doi ani, au fost concediaţi 48 de angajaţi (inclusiv 13 directori) acuzaţi de hărţuire sexuală şi a precizat că adoptă măsuri din ce în ce mai stricte împotriva comportamentelor nepotrivite.

Recent, publicaţia americană The New York Times scria că Andy Rubin, unul dintre foştii şefi ai Google, creatorul sistemului de operare Android, a primit compensaţii financiare de 90 de milioane de dolari pentru a pleca din companie, după ce a fost acuzat de comportament nepotrivit. Publicaţia americană dezvăluie că Google a acoperit şi alte acuzaţii de hărţuire sexuală.

”Susţin angajaţii Google Walkout care au ieşit în stradă, din solidaritate, pentru o adevărată schimbare. Locul de muncă ar trebui să fie un spaţiu sigur pentru toata lumea, nu doar pentru unii”, a scris un protestatar pe Twitter.

Organizatorii protestului, numit Google Walkout for Real Change se aşteptau să li se alăture peste 1.500 de angajaţi din toată lumea. Ei le-au cerut lui Sundar Pichai, CEO Google, şi cofondatorului companiei Larry Page să pună capăt acestor cazuri de hărţuire şi abuzuri sexuale.

"Informăm angajaţii Google că am aflat de activităţile planificate joi şi că vor fi sprijiniţi dacă doresc să participe", a declarat Pichai într-un comunicat. "Angajaţii au ridicat întrebări constructive privind modul în care putem îmbunătăţi politicile companiei şi activităţile noastre. Ne folosim de criticile lor pentru a transforma aceste idei în acţiuni", a mai spus acesta.

Contactată de mai mulţi reprezentanţi media după apariţia articolului din The New York Times, Google a dat publicităţii un e-mail trimis angajaţilor de Sundar Pichai, CEO al companiei, în care se arată că, în ultimii doi ani, 48 de persoane au fost concediate în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală, inclusiv 13 directori, şi niciuna dintre ele nu a primit "un pachet de compensaţii financiare la plecare".

Pichai a adăugat că "i-a fost dificil să citească" despre acuzaţiile la adresa lui Rubin şi a altora, dar nu a confirmat direct informaţiile din articolul The New York Times.

"Suntem al naibii de serioşi în ceea ce priveşte furnizarea unui mediu de lucru sigur", a mai spus la momentul respectiv Pichai, adăugând că toate acuzaţiile privind comportamentele nepotrivite sunt investigate cu atenţie, pentru a se acţiona în consecinţă.

Sam Singer, purtător de cuvânt al lui Rubin, a respins acuzaţiile de comportament nepotrivit, explicând că acesta a plecat de bună voie de la Google, pentru că a lansat compania Playground.

Sistemul de operare Android, pe care Google îl pune gratuit la dispoziţia producătorilor de dispozitive mobile, este instalat pe aproximativ 85% dintre telefoanele inteligente.

The New York Times a citat documente depuse în instanţă şi interviuri care ar sugera că Rubin a fost unul dintre cei trei directori pe care Google i-a acoperit în ultima decadă, după acuzaţii de comportament sexual nepotrivit.

The Times a citat doi oficiali Google, sub protecţia anonimatului, care au declarat că Larry Page, la momentul respectiv CEO al companiei, i-a cerut lui Rubin să demisioneze, după ce o femeie l-a acuzat de hărţuire sexuală, în 2013.

În urma unei anchete interne, s-a stabilit că acuzaţiile femeii erau credibile, potrivit The Times.

 

Citește și: