Teodora Marinescu
2432 vizualizări 10 mar 2019

Manifestaţiile au fost organizate după ce camera inferioară din Parlamentul rus a aprobat o lege care împiedică traficul de internet din Rusia să treacă prin servere din alte state, relatează France 24.

Mişcarea a fost catalogată de critici ca o tentativă de control a conţinutului din online.

Potrivit Reuters, peste 15.000 de persoane s-au strâns pentru a participa la manifestaţii.

Activiştii din opoziţie au informat pe Twitter că până la ora actuală au fost reţinute 15 persoane. Poliţia nu a confirmat informaţia.

Protestele de la Moscova, Voronej şi Habarovsk au fost autoritzate, însă mai multe persoane protestează în Sankt Petersburg fără acordul autorităţilor.

Rusia a încercat în ultimii ani să limiteze libertăţile de pe internet prin blocarea accesului la anumite site-uri şi servicii de mesagerie precum Telegram.  

Proiectul de lege care a trecut de Parlamentul rus în prima lectură presupune o redirecţionare a traficului şi informaţiilor prin puncte controlate de către stat şi propune crearea unui sistem naţional de nume de domenii pentru a permite internetului să funcţioneze, chiar dacă ţara este deconectată de la infrastructura externă.  

Cea de-a doua lectură este programată în martie şi dacă va trece, legea va trebui semnată de către camera superioară a parlamentului şi apoi de către preşedintele Vladimir Putin.

Citește și: