2466 vizualizări 14 mar 2016

Peste trei milioane de persoane au ieşit în stradă în Brazilia pentru a cere demisia preşedintelui Dilma Rousseff.  Imaginea lui Rousseff a fost afectată de recesiunea economică severă în care a intrat ţara  şi de asocierea ei cu cel mai mare scandal de corupţie din istoria ţării, scandalul Petrobras. Mulţi policitieni sunt suspectaţi că ar fi primit beneficii financiare dintr-un scandal de corupţie privitor la contracte de construcţie ale gigantului petrolier Petrobras, principalii acuzaţi fiind membrii Partidului Muncitorilor.

Rousseff este considerată unul dintre principalii vinovaţi pentru intrarea Braziliei în cea mai pronunţată recesiune economică din ultimul secol. Presedinta este în pericol de a fi suspendată din funcţie de către legislativul ţării.  Demonstraţii de stradă au avut loc în toate cele 26 de state ale ţării şi în Districtul Federal. Peste 1 milion de persoane au ieşit în stradă doar în oraşul Sao Paulo. Manifestanţii au cerut legislativului să accelereze procesul de suspendare din funcţie al preşedintelui brazilian, scrie tvr. Rousseff nu ia în calcul demisia şi spune că nu există motive legale întemeiate pentru suspendarea din funcţie.

Săptămâna trecută, poliţia federală a descins la reşedinţa lui Luis Ignacio Lula da Silva, preşedinte al Braziliei între 2003 şi 2010. In privinţa lui, există suspiciuni de spălare de bani şi dare de mită. Lula a fost reţinut pentru trei ore, în cadrul unei anchete de corupţie. Investigaţiile ameninţă să producă un cutremur masiv în clasa politică a ţării. Lula da Silva este anchetat într-un caz de corupţie şi suspectat că a primit mită bani şi proprietăţi imobiliare din partea companiei petroliere naţionale Petrobras.

Investigaţia, cunoscută sub numele de Operaţiunea Lava Jato, vizează peste 200 de persoane, printre care actuali şi foşti politicieni sau oameni de afaceri cunoscuţi. Aceştia ar fi participat la o schemă de spălare de bani de proporţii uriaşe prin intermediul gigantului petrolier de stat Petrobras, care este totodată şi cea mai îndatorată companie din lume. Anchetatorii estimează că statul brazilian ar fi fost prejudiciat cu peste 3,5 miliarde de dolari.

În ciuda faptului că era considerată o economie emergentă în urmă cu doar câţiva ani, înregistrând creşteri anuale de peste 4%, economia braziliană a scăzut anul trecut cu 4% şi este aşteptată să scadă cu încă 3% în 2016, marcând cea mai gravă recesiune economică a ţării din ultimul secol.

Rousseff se află la al doilea mandat şi depune eforturi pentru redresarea economiei. Demonstranţii au scandat pentru condamnarea la închisoare a lui Rosseff şi a fostului preşedinte brazilian,  Lula. Totodată rata infalţiei a crescut, iar ţara se confruntă cu o creştere accentuată a preţurilor.

Citește și: