1387 vizualizări 31 dec 2017

Potrivit Reuters, valul de demonstraţii anti-guvernamentale este provocat de nemulţumirea faţă de dificultăţile economice şi faţă de corupţie şi sunt cele mai mari proteste din 2009 încoace. Manifestaţiile din urmă cu opt ani au fost provocate de realergerea preşedintelui de atunci Mahmoud Ahmadinejad.  

Protestele de sâmbătă au coincis cu marşuri organizate de stat în întreaga republică islamică, cu scopul de a marca stoparea de către forţele de ordine a manifestaţiilor din 2009. Marşuri pro-guvernamentale masive au fost organizate în Teheran şi Mashhad, al doilea cel mai important oraş din Iran. 

Protestatarii anti-guvern, au scandat lozinci precum „Moarte dictatorului”, referindu-se la liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei. 

Imaginile video apărute pe reţelele de socializare arată, printre altele, cum protestatarii au răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc motocicletelor forţelor de ordine la Mashhad. 

La protestele de la Teheran au participat şi 70 de studenţi care s-au adunat în faţa principalei universităţi iraniene, aruncând cu pietre în poliţie şi scandând „Moarte dictatorului!”. 

Poliţia a reacţionat vehement, aretând o parte dintre protestatari şi închizând două staţii de metrou importante pentru a-i opri pe alţi protestatari să vină la manifestaţii. 

De asemenea, există informaţii conform cărora două persoane au fost împuşcate mortal în timpul acestor proteste. 

Protestele anti-guvernamentale sunt o raritate în Iran, în mare parte datorită unor acţiuni vehemente ale forţelor de ordine şi ale sistemelor de informaţii. 

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat autorităţile iraniene că "lumea urmăreşte" protestele faţă de problemele economice şi corupţie, îndemnând regimul de la Teheran să respecte drepturile cetăţenilor.

"Am văzut multe relatări despre proteste paşnice organizate de cetăţeni iranieni care s-au săturat de corupţia regimului şi de cheltuirea avuţiei naţiunii pe finanţarea terorismului în străinătate. Guvernul Iranului trebuie să respecte drepturile cetăţenilor, inclusiv libertatea de exprimare. Lumea urmăreşte!", a transmis Donald Trump sâmbătă prin Twitter.

Donald Trump contestă Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul şi acuză de terorism Iranul, un stat majoritar şiit, unul dintre inamicii Israelului şi monarhiei sunnite din Arabia Saudită, două naţiuni care sunt aliaţi strategici ai Statelor Unite.

Citește și: