Marinela Sarbu
2196 vizualizări 13 dec 2018

Legea, care creşte numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an, a fost adoptată cu 130 de voturi pentru, 52 împotrivă şi o abţinere.

”Guvernul este de partea celor harnici,” pretinde premierul Viktor Orban, care a explicat că legea vine în sprijinul angajaţilor care vor să câştige mai mulţi bani, dar nu puteau până acum din cauza ”obstacolelor birocratice stupide”.

Deşi partidele de opoziţie au încercat să blocheze votul, Fidesz, partidul de guvernământ condus de Viktor Orban a impus legea cu ajutorul majorităţii din Parlament..

Aproximativ 2.000 de unguri au protestat miercuri în faţa Parlamentului împotriva ”Legii Sclaviei”, cum o numesc criticii, realatează Reuters.

Poliţia a sporti forţele şi a utilizat gaze lacrimogene pentru a controla demonstraţiile. Protestul a început spontan în Piaţa Kossuth, dar s-a mutat în faţa Parlamentului. Câţiva manifestanţi au încercat fără succes să pătrundă în clădire.

Protestatarii au strigăt "Trădătorii, trădătorii" şi "Orban va ajunge în iad".

Crowd retreats a little, but police back in control, chants of "traitors" pic.twitter.com/ea62BXB15O

— Peter Murphy (@MurphyPeterN) December 12, 2018

Mulţimea s-a îndreptat apoi spre o poartă laterală, unde unii au aruncat cu obiecte spre poliţişti, care au răspuns cu spray-uri cu piper.

Orban a instruit un sistem pe care opoziţia îl consideră a fi autocratic şi care afectează companiile, mediul academic, justiţia şi mass-media.

 

Citește și: