Adrian Popa
12811 vizualizări 25 sep 2019

În secolul XXI, însă, odată cu izbucnirea războiului împotriva terorismului, la tensiunile deja existente s-au adăugat unele noi. Există câteva regiuni în care marile puteri care deţin arme nucleare ar putea intra oricând în conflict. Le enumerăm mai jos.

Marea Chinei de Sud

Foto: Pixabay

Pe măsură ce a devenit o putere economică, China a devenit tot mai agresivă în relaţia cu unii vecini. Beijingul şi-a extins influenţa în Marea Chinei de Sud şi chiar a creat unele insule artificiale pentru a-şi întări prezenţa în zonă. SUA şi aliaţii săi încearcă să oprească această expansiune, trimiţând frecvent nave militare în zonă. Mai mult, sunt peste zece state care pretind drepturi, parţiale sau totale, asupra teritoriului Mării Chinei de Sud.

Ucraina

Estul Ucrainei este în continuare o zonă sensibilă, după mai mulţi ani de conflict. Tensiunile au ajuns din nou la cote înalte după ce Rusia a capturat mai multe nave militare ucrainene la sfârşitul anului trecut, iar Kievul a reţinut un petrolier rus în această vară. Operaţiunile militare în Donbass au început în 2014, iar UE, SUA şi NATO dau vina pe Rusia pentru acest conflict, care a dus la anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă. Ruşii sunt acuzaţi că folosesc armata regulată în război şi că aceasta luptă de partea separatiştilor. Moscova neagă acuzaţiile şi susţine că nu luptă pentru nicio tabără.

Golful Persic

Foto: Pixabay

Criza perpetuă din Orientul Mijlociu s-a accentuat în ultimele luni, după ce tensiunile dintre SUA şi Iran au ajuns din nou la cote maxime. Teheranul a doborât o dronă americană şi este acuzat că a atacat instalaţii petroliere ale Arabiei Saudite. SUA a răspuns prin impunerea de noi sancţiuni pentru statul islamist. Toate aceste lucruri se petrec într-o regiune cu multe alte probleme şi conflicte, precum războiul din Siria sau relaţia dificilă dintre Israel şi Palestina. Una dintre marile mize în regiune o reprezintă rezervele mari de petrol. 

Peninsula Coreea

Foto: Pixabay

Problemele din această regiune datează de zeci de ani. Cele două ţări vecine, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, nu au semnat un tratat de pace după războiul din anii 1950. Ambiţiile nucleare din ultimii ani ale Phenianului au făcut din Peninsulă o zonă extrem de sensibilă. Regimul lui Kim Jong-un, susţinut de China, a dat semne că doreşte îmbunătăţirea situaţiei, acceptând discuţii cu SUA, dar, practic, s-au făcut puţine progrese în ceea ce priveşte denuclearizarea. 

Caşmir

Foto: Hepta

După o perioadă de acalmie, conflictul dintre India şi Pakistan, ambele puteri nucleare, s-a înteţit la începutul acestui an. Cele două state îşi dispută Caşmirul. În februarie, India a bombardat un obiectiv din Pakistan, fiind prima incursiune de acest fel de la războiul indo-pakistanez din 1971. Ulterior, între cele două puteri au avut loc dueluri aeriene şi schimburi de focuri. Ulterior, tensiunile dintre India şi Pakistan s-au amplificat după ce Guvernul de la New Delhi a decis, spre nemulţumirea Islamabadului, anularea statutului special de autonomie al regiunii Jammu şi Caşmir, cu populaţie majoritar musulmană.

Citește și: