Lacramioara Ivaz
2214 vizualizări 22 nov 2019

Legea, votată joi de camera inferioară a Legislativului de la Moscova şi care va fi aplicată începând cu iulie 2020, se adresează telefoanelor mobile, computerelor şi televizoarelor.

Proiectul de lege îşi propune să promoveze tehnologia rusească şi să faciliteze utilizatorilor ruşi folosirea gadget-urilor pe care le achiziţionează.

Conform informaţiilor transmise de arhitecţii acestei legi, aceasta nu interzice vânzarea dispozitivelor provenind din alte state cu software-le lor normale, însă implică instalarea obligatorie şi a „alternativei” ruseşti de software.

Autorităţile vor emite o listă oficială incluzând toate dispozitivele ce urmează a intra sub incidenţa măsurii legislative.

Actul legislativ a primit critici din partea producătorilor şi distribuitorilor din Rusia.

Asociaţia Societăţilor Comerciale şi Producătorilor de echipamente electrice pentru uz casnic şi computere (RATEK) a transmis că nu va fi posibilă instalarea software-ului rusesc pe anumite dispozitive, fapt ce va determina plecarea unor companii internaţionale de pe piaţa din Rusia.

Alte critici se referă la faptul că această măsură reprezintă o manieră spionare a utilizatorilor de dispozitive de către autorităţi.

Citește și: