Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
1326 vizualizări 13 apr 2017

Vladimir Putin şi Rex Tillerson au avut miercuri o întrevedere de două ore la Kremlin, generând speranţele detensionării situaţiei după atacul cu rachete lansat de Statele Unite asupra unei baze militare siriene, scrie cotidianul Financial Times.

"Am ajuns la un nivel mai bun de înţelegere după discuţiile de miercuri şi sperăm că vor fi continuate contactele", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, prezent la întrevederea lui Vladimir Putin cu Rex Tillerson.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Rex Tillerson şi el par "să gândească în aceleaşi linii" în privinţa priorităţii combaterii reţelei teroriste Stat Islamic în Siria.

Dar Tillerson a afirmat: "Există un nivel redus de încredere între ţările noastre. Principalele puteri nucleare nu pot avea acest tip de relaţie".

Rex Tillerson a explicat că atât el, cât şi Serghei Lavrov sunt de acord că unitatea naţională a Siriei trebuie menţinută, că este necesar ca regimul din Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare şi că Rusia şi SUA trebuie să extindă canalele de comunicaţii, inclusiv cele militare. "Însă există multe alte subiecte asupra cărora avem disensiuni", a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Ulterior, preşedintele SUA, Donald Trump, a admis că relaţiile cu Rusia sunt la un "nivel scăzut record" şi a părut să se fi răzgândit în privinţa Alianţei Nord-Atlantice, pe care nu o mai consideră "desuetă". Donald Trump a exprimat speranţa că relaţia cu Rusia se va îmbuntăţi.

Principalul punct de disensiune rămâne viitorul Administraţiei Bashar al-Assad. Rex Tillerson a explicat că nu există niciun calendar şi că retragerea de la putere a lui Bashar al-Assad trebuie să se producă "în mod ordonat".

Ideea a fost contestată de Serghei Lavrov, care a reiterat că nu Statele Unite aleg liderii altor ţări.

Citește și: