2595 vizualizări 26 dec 2017

Decizia de respingere a candidaturii este departe de a fi o surpriză, Comisia electorală avertizând în câteva rânduri că Navalny nu paote participa la alegeri înainte de 2028 din cauza condamnării sale, în februarie anul trecut, la cinci ani cu suspendare  pentru deturnare de fonduri, într-o afacere din 2009.

Navalny a acuzat Kremlinul că i-a torpilat candidatura. „Ştiam că acest lucru se va întâmpla şi, în consecinţă, avem un plan simplu. Vom boicota alegerile. Procesul electoral la care ni se cere să participăm nu este unul real. Vor fi doar putin şi candidaţii pe care el i-a ales personal”, a declarat el, după decizia Comisiei Electorale. 

Navalny, care s-a făcut remarcat în timpul protestelor anti-Putin din 2011 şi 2012, conduce o organizaţie anticorupţie care a publicat o serie de documente compromiţătoare despre corupţia din interiorul aparatului de stat din Rusia.

Acesta a intrat în atenţia publică în jurul anului 2007 când a început să scrie pe pagina LiveJournal despre cazurile de corupţie în care sunt implicaţi oficiali de top de la Kremlin. Navalny a intrat în posesia unor documente guvernamentale private după ce a cumpărat acţiuni la unele dintre companiile ruseşti de top din domeniul petrolului şi gazelor şi le-a publicat pe site-ul său pentru a demonstra corupţia şi utilizarea improprie a bugetului de stat. 

 

În ultimii 10 ani, Navalnîi a publicat cu regularitate documente confidenţiale referitoare la acorduri demne de îndoială semnate de membri ai Guvernului rus şi, prin aceste acţiuni, a câştigat încredere politică atât în mediul online, cât şi în cel offline. 

În 2011, Navalnîi a fondat Fundaţia Anticorupţie şi a condus o serie de proteste împotriva fraudei electorale la alegerile din 2011 în urma cărora partidul lui Putin şi Medvedev a ajuns în posesia unui număr record de locuri în Parlament. Aceste proteste au atras atenţia deosebită a presei din vestul Europei şi au condus la arestarea lui Navalny în decembrie 2011. 

După 15 zile petrecute în închisoare a continuat să organizeze mişcări de protest şi înainte şi după ce Putin l-a înlocuit pe Medvedev şi a preluat preşedinţia Rusiei în 2012. Începând de atunci, Navalnîi a fost prezentat în media drept „ ultimul erou al opoziţiei ruseşti” şi „bărbatul de care Putin se teme cel mai mult”. 

După numeroase arestări între 2011 şi 2012, Navalny a încercat să îl înlocuiască pe primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, strângând fonduri pentru campanie de la susţinătorii lui. El a pierdut alegerile în favoarea protejatului lui Putin în urma unui scor foarte strâns. 

ÎÎn 2013, Navalny a fost condamnat la 5 ani cu suspendare pentru fraudă, acuzaţii catalogate de politician drept motivate politic. Lui Navalny i-a fost interzis să ocupe o funcţie publică ca urmare a acestei condamnări.

Însă în luna noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a anulat condamnarea, trimiţând spre rejudecare cazul către o instanţă din Kirov.

 

Citește și: