Gandul.info
Andrei Ionascu
1185 vizualizări 8 feb 2018

Diplomaţi şi oficiali de la Bruxelles susţin că mai multe subiecte nerezolvate, precum graniţa irlandeză şi relaţiile comerciale viitoare, indică faptul că tranziţia va dura mai mult decât era planificat.

Discuţiile formale privind perioada de tranziţie post-Brexit au început la Bruxelles în această săptămână, iar diplomaţii UE au precizat că o eventuală prelungire a perioadei poate fi convenită abia după ce Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar, în martie 2019, pentru ca Londra să rămână sub presiune privind încheierea unui acord comercial până în 2021.

"Nimeni nu crede că perioada de tranziţie se va încheia până la finele anului 2020. Dar nu vrem să propunem o prelungire imediată - este vorba despre un avantaj pe care îl avem asupra Londrei în cadrul discuţiilor", a spus un oficial european.

Un alt oficial european susţine că premierul britanic Theresa May nu poate anunţa că doreşte prelungirea perioadei de tranziţie - care obligă Londra să respecte normele UE şi contribuţiile la buget -, întrucât ar deveni nepopulară în rândul susţinătorilor Brexit.

"Dacă ar cere o prelungire a perioadei de tranziţie, doamna May ar supăra suporterii Brexit, care vor să iasă rapid şi indiferent de costuri", a spus oficialul.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May urmează să-şi prezinte viziunea asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.

Citește și: