Mihai SCHIAU
193 vizualizări 7 apr 2011

Rata adolescentelor însărcinate din SUA a atins minimul istoric în 2009, ultimul an pentru care există date oficiale, arată un studiu al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), citat de Reuters.

Valoarea este cea mai mică din ultimii 70 de ani, de când se centralizează datele.

  • Cu toate acestea, peste 400.000 dintre adolescentele americane (aproximativ 4 la sută din total) rămân însărcinate în fiecare an, ele fiind responsabile pentru zece la sută din totalul naşterilor din SUA.

Deşi a scăzut cu 37 de procente în ultimii douăzeci de ani, rata adolescentelor însărcinate din SUA rămâne de nouă ori mai mare decât în "ţări similare", arată raportul, probabil referindu-se la ţările cu un grad de dezvoltare ridicat.

"Chiar dacă am făcut progrese, încă sunt prea multe adolescente care fac copii. Prevenirea sarcinilor la vârste fragede ar proteja sănătatea şi calitatea vieţii adolescenţilor americani şi a familiilor lor", spune directorul CDC, Thomas Frieden.

  • 46 la sută dintre adolescenţii americani şi-au început viaţa sexuală, arată acelaşi studiu. Peste 10% dintre aceştia au declarat că nu folosesc niciun tip de protecţie (10% dintre băieţi şi 14% dintre fete).

Raportul mai arată că majoritatea adolescentelor însărcinate din SUA reprezintă fete hispanice sau de culoare. Riscul ca acestea să rămână gravide este de două-trei ori mai mare decât al fetelor albe.

Un adolescent este considerat a fi o persoană cu vârsta între 13 şi 19 ani.

Citește și: