50 vizualizări 24 mar 2011

UPDATE 3: Avioane de vânătoare norvegiene au participat, în premieră, la raidurile aeriene din Libia

Avioanele F-16 trimise de Norvegia pentru a participa la raidurile aeriene din Libia au efectuat joi prima misiune, sub comandament american, anunţă armata norvegiană, citată de AFP.

Staţionate în Creta (Grecia), două din cele şase avioane de vânătoare norvegiene au decolat joi la prânz şi s-au îndreptat spre Libia.

"Din raţiuni de securitate, deocamdată nu putem divulga durata misiunii, nici detalii operaţionale", a declarat locotenent-colonelul norvegian John Espen Lien.

În lipsa unui comandament unificat, Norvegia a anunţat că avioanele sale vor fi plasate sub comandament american. Ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, a precizat totuşi că pot fi refuzate misiunile care contravin principiilor Norvegiei, spre exemplu dacă pun în pericol populaţia civilă.

UPDATE 2: Forţele Aeriene franceze au atacat o bază aeriană libiană

Aviaţia militară franceză a efectuat un atac împotriva unei baze aeriene libiene la 250 de kilometri sud de litoralul mediteranean, în cursul nopţii de miercuri spre joi, anunţă Statul Major al armatei franceze, citat de AFP.

Atacul a fost efectuat cu rachete Scalp lansate de avioane Rafale şi Mirage 2000-D, a declarat colonelul Thierry Burkhard, purtătorul de cuvânt al Statului Major.

Oficialul militar a precizat că atacul a vizat o zonă situată la vest de zona în care avioanele franceze îşi concentraseră eforturile până acum.

Nu au fost oferite informaţii precise despre zona în care se află baza militară libiană şi nici despre daunele provocate de acest atac.

UPDATE: Televiziunea libiană prezintă imagini cu trupuri carbonizate, afirmând că sunt victime civile

Televiziunea de stat libiană a difuzat imagini cu cadavre carbonizate, afirmând că ele aparţin unui număr de 18 civili şi oficiali militari ucişi într-un raid al coaliţiei internaţionale la Tajura, relatează CNN.

"Este improbabil ca civili să fi fost implicaţi într-un raid aerian azi (joi)", a declarat un oficial american de rang înalt din cadrul coaliţiei Odyssey Dawn, locotenent-comandorul Jim Hoeft.

Liderii coaliţiei au dezminţit până în prezent existenţa unor victime în rândul civililor, în urma raidurilor aeriene.

Eforturile coaliţiei de a opri reprimarea civililor de către Guvernul libian au continuat joi, pentru a şasea zi consecutiv, printr-un raid aerian în suburbia capitalei Tripoli, Tajura, potrivit unui oficial guvernamental.

Operaţiunile susţinătorilor lui Muammar Kadhafi împotriva oraşului Benghazi, bastion al rebelilor, au fost oprite, dar atacurile împotriva oraşelor Misrata şi Ajdabiya continuă.

Un locuitor din Misrata a declarat că a auzit în jurul prânzului o explozie puternică, în condiţiile în care în oraş operează forţele loiale lui Kadhafi. Cu excepţia acestei explozii, în oraş se instalase calmul joi, a precizat el, adăugând că rebelii deţin în continuare controlul asupra portului. El a afirmat şi că au existat raiduri aeriene la periferia oraşului, miercuri noaptea.


Consilierul diplomatic de la Kremlin, Serghei Prihodko, a apreciat miercuri ca probabilă necesitatea unei intervenţii terestre în Libia, subliniind că Rusia "ştia ce făcea", atunci când a optat să nu îşi exercite dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP.

"Nu există un plan coordonat, iar operaţiunea se poate prelungi" a apreciat Prihodko, citat de agenţia Itar-Tass.

"Suntem conştienţi că, mai devreme sau mai târziu, dacă operaţiunea aeriană se prelungeşte, nu vom mai putea scăpa, orice s-ar spune, de o operaţiune terestră", a adăugat el.

"Nu vom aplauda intervenţia militară, dar nici nu ne vom flagela. Noi ştiam ce facem atunci când ne-am abţinut de la votul din Consiliul de Securitate al ONU", a mai declarat consilierul diplomatic al preşedintelui Dmitri Medvedev.

RĂZBOIUL DIN LIBIA Principalele evenimente de la începutul operaţiunii militare

HARTA OPERAŢIUNILOR MILITARE DIN LIBIA - CE BOMBARDEAZĂ COALIŢIA. Plus: De ce s-au certat Putin şi Medvedev

ROMÂNIA, ÎN RĂZBOIUL DIN LIBIA. Băsescu anunţă contribuţia noastră la conflict: VOM PARTICIPA cu 207 de militari la bordul fregatei "Regele Ferdinand" în Marea Mediterană

Gaddafi are susţinători în Serbia şi Muntenegru. Aproape 40.000 de persoane îl susţin pe Facebook

"Nu trebuie să uităm că la originea (intervenţiei) se află chiar actele lui (Muammar) Kadhafi contra poporului său. Din acest motiv, poziţia morală a celor care se bat contra lui nu este criticabilă", a continuat Prihodko.

Rusia, care dispune de drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, s-a abţinut, săptămâna trecută, în cadrul votului asupra rezoluţiei care a autorizat intervenţia coaliţiei internaţioanle.

Rusia nu participă la această intervenţie, pe care premierul Vladimir Putin a criticat-o în mod dur, comparând rezoluţia ONU cu un "apel la cruciadele din Evul Mediu". Putin a repetat criticile la adresa intervenţiei, miercuri, la Belgrad.

Aceste declaraţii au declanşat o reacţie puternică a preşedintelui Dmitri Medvedev, care a apreciat că acuzaţia de cruciadă este "inacceptabilă", suscitând întrebări, la Moscova, asupra divergenţelor la vârful statului rus.

Iulian Fota, consilierul lui Băsescu pe probleme de apărare: "În acest moment, nu avem cu ce contribui la războiul din Libia"

RĂZBOI ÎN LIBIA. Armata lui Gaddafi în faţa aliaţilor. O mie de tancuri vechi şi 216 de baterii antiaeriene, ameninţate de două portavioane şi sute de avioane moderne

Declaraţiile consilierului diplomatic de la Kremlin par, de asemenea, decalate, faţă de cele ale ministrului rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, care a făcut apel, marţi, la o încetare a focului imediată şi la un dialog politic în Libia.

Tiruri ale apărării antiaeriene şi mai multe explozii, auzite joi dimineaţă la Tripoli

Tiruri ale apărării antiaeriene şi mai multe explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Tripoli, în a şasea zi a ofensivei conduse de coaliţia internaţională, relatează AFP.

Apărarea antiaeriană a intrat în funcţiune la ora 04.30 GMT (06.30, ora României) şi mai multe explozii au fost auzite ulterior, potrivit unui jurnalist AFP, care însă nu a fost în măsură să precizeze originea exploziilor.

Coaliţia a condus, miercuri seară, raiduri aeriene asupra capitalei Tripoli. Tirurile apărării antiaeriene şi motoarele avioanelor de vânătoare au fost auzite deasupra oraşului, potrivit jurnaliştilor AFP.

La începutul serii, o explozie puternică s-a produs la o bază a forţelor terestre libiene în regiunea Tajura, la 32 de kilometri est de Tripoli, au declarat martori oculari.

RĂZBOI ÎN LIBIA. După RUSIA, şi CHINA îşi exprimă "REGRETUL" faţă de intervenţia militară internaţională în Libia

RĂZBOI ÎN LIBIA. Muammar Gaddafi avertizează Occidentul că "tot poporul are arme" şi că nu îl va lăsa să exploateze petrolul libian. PLUS - Mesajul către atacatori: Sunteţi nişte animale

RĂZBOI ÎN LIBIA. Alianţii au început atacul. SUA şi Marea Britanie au lansat un prim val de 110 rachete Tomahawk. Libia anunţă cel puţin 48 de victime - LIVE

Aceştia au văzut flăcările ridicându-se deasupra bazei militare, după explozie.

Agenţia oficială libiană Jana a anunţat atunci că raidurile coaliţiei internaţionale asupra periferiei de est a oraşului Tripoli, miercuri seară, "au vizat un cartier rezidenţial", provocând "moartea unui număr important de persoane printre civili".

Diana Iliescu, diana.iliescu@mediafax.ro, Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro, Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

FORŢELE COALIŢIEI care ar putea interveni în Libia. Cu ce resurse va participa fiecare ţară - GALERIE FOTO

RĂZBOI ÎN LIBIA. Gaddafi ameninţă că, după raidurile "BARBARE" ale "CRUCIAŢILOR", va ataca obiective civile şi militare din Mediterana

RĂZBOI ÎN LIBIA. Avioanele franceze survolează teritoriul ţării, televiziunea publică libiană difuzează cântece patriotice - GALERIE FOTO

Citește și: