Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
1220 vizualizări 2 mar 2018

"Atunci când o ţară (SUA) pierde miliarde de dolari din comerţ în relaţiile cu aproape toate ţările cu care are afaceri, războaiele comerciale sunt bune şi uşor de câştigat. Spre exemplu, când pierdem 100 de miliarde de dolari cu o anumită ţară, iar ei prosperă, prin întreruperea relaţiilor comerciale câştigăm mult. Este uşor!", a transmis Donald Trump vineri prin Twitter.

"Trebuie să protejăm ţara noastră şi angajaţii noştri. Industria americană a oţelului este în stare proastă. Iar dacă nu avem oţel, nu avem o ţară!", a argumentat liderul de la Casa Albă.

Statele Unite ale Americii vor impune începând de săptămâna viitoare tarife suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, a anunţat joi seară preşedintele Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a anunţat tarife mai mari cu 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu. Deocamdată, nu este clar dacă aceste taxe vor fi valabile la toate importurile de oţel şi aluminiu ori doar la cele din anumite ţări. "Oamenii nu au idee cum a fost tratată ţara noastră de alte ţări şi de oameni care ne reprezintă care nu au idee despre nimic", a afirmat Donald Trump la o reuniune cu manageri din sectoare industriale desfăşurată la Casa Albă. Preşedintele SUA a argumentat că tendinţele comerciale au "distrus" industria americană de oţel şi aluminiu. Anterior, Donald Trump transmisese prin Twitter că producătorii americani de oţel şi aluminiu au nevoie de "relaţii comerciale libere, corecte şi inteligente".

Uniunea Europeană şi China au avertizat în mod repetat că vor introduce măsuri simetrice dacă Administraţia Donald Trump va impune tarife la aluminiu şi oţel. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, că Uniunea Europeană va lua contramăsuri, ca reacţie la anunţul SUA cu privire la suplimetarea tarifelor la importurile de oţel şi aluminiu.

”Vom înainta, în următoarele zile, către Organizaţia Mondială a Comerţului propuneri pentru contramăsuri la adresa SUA. În loc să furnizeze o soluţie, această decizie a Washingtonului va agrava problemele. Uniunea Europeană va reacţiona ferm pentru a-şi apăra interesele”, a declarat Juncker.

Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, a avertizat că această măsură a SUA ”va avea un impact negativ asupra relaţiilor transatrantice şi asupra pieţelor globale”.

”Comisia Europeană va monitoriza pieţele şi, dacă va fi necesar, vom propune Organizaţiei Mondiale a Comerţului măsuri pentru a proteja stabilitatea pieţelor europene”, a declarat Malmstrom.  

Oficiali europeni citaţi de presa germană au declarat recent că UE poate adopta rapid măsuri de retorsiune vizând produse exportate de Statele Unite. Conform unor surse citate de agenţia de presă DPA şi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Bruxellesul a alcătuit deja o listă a produselor americane care vor fi vizate de restricţii. Pe listă figurează produse de genul sucurilor de portocale din California, roşii şi cartofi, precum şi motociclete Harley-Davidson şi whisky american.

Şi China a criticat Statele Unite, vineri, decizia anunţată de Trump. "Dacă toate ţările ar urma exemplul Statelor Unite, acest lucru ar avea consecinţe grave asupra comerţului internaţional", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

China nu a anunţat încă dacă va lua măsuri împotriva deciziei Statelor Unite. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a cerut administraţiei Trump să "contribuie pozitiv" în comerţul internaţional.

Citește și: