53 vizualizări 9 dec 2010

Operaţiunea "Răzbunarea", anunţată de "hacktiviştii" iritaţi de măsurile contra WikiLeaks luate de companii şi guverne din toată lumea, a trecut dincolo de o simplă demonstraţie şi devine, încetul cu încetul, un "război total". De la începtul săptămânii, mai multe site-uri guvernamentale şi private au devenit victime ale unor atacuri de tip DDos - blocare distribuită a serviciului.

Grupul de hackeri autointitulat "AnonOps" a revendicat atacurile asupra site-urilorMasterCard, PayPal şi Visa şi a anunţat, joi, că următoarea sa ţintă este firma Amazon - cea mai "vinovată". Amazon este compania care, încă de săptămâna trecută, a deschis valul de reprimări ale WikiLeaks, încetând să mai găzduiască paginile site-ului pe serverele sale.

Într-o postare pe Twitter, AnonOps avertiza: "Amintiţi-vă, astăzi avem nevoie de voi mai mult ca oricând. Vom arunca tot ce avem către www.amazon.com". Mai înainte de acest mare atac anunţat, au existat atacuri-surpriză asupra site-ului oficial al guvernului Suediei şi asupra unei pagini web a procurorului suedez care anchetează acuzaţiile de viol contra lui Julian Assange.

Cotidianul suedez Aftonbladet a relatat că, în noaptea de miercuri spre joi, nu a putut fi accesat site-ul guvernamental http://www.regeringen.se. A doua zi, site-ul a funcţionat normal, iar guvernul nu a vrut să comenteze dacă a fost sau nu victima unui atac informatic în noaptea precedentă. Altă ispravă a "hacktiviştilor" a fost crearea unui site fictiv atribuit Ministerului Justiţiei de la Stockholm.

Ţinte corporatiste şi "personalizate" în America

Dincolo de Atlantic, atacurile au avut două tipuri de ţinte. Pe de o parte, au fost blocate site-urile marilor procesatori de plăţi prin card (MasterCard şi Visa), care controlează o bună parte a pieţei de profil din lume.

Visa.com a fost blocat cel puţin 30 de minute, începând de la ora 21:00 GMT (23.00 la Bucureşti) a zilei de miercuri. Compania nu a comentat situaţia. AnonOps anunţase atacul asupra Visa pe Twitter, cu majuscule: "Operation Payback (Operaţiunea Răzbunarea). ŢINTA: WWW.VISA.COM :: FOC FOC FOC!!!". La scurt timp după mesaj, Visa.com era supus unui atac de tip DDoS, dar peste câteva minute şi serviciul de microblogging Twitter a reacţionat. Contul utilizatorului "Anon_Operation" a fost suspendat.

Emiţătorul de carduri îşi anunţase, marţi, hotărârea de a bloca orice plată către organizaţia WikiLeaks, asemenea concurentul său, MasterCard, care căzuse deja victimă a atacurilor AnonOps. "Capacităţile bazei noastre de gestiune nu au fost atacate, iar datele deţinătorilor de carduri nu au fost compromise", se arăta într-un comunicat al MasterCard.

Pe de altă parte, au fost atacate site-urile fostei candidate din partea Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA din 2008, Sarah Palin, şi cel al senatorului independent Joe Lieberman. Palin îl numise pe Assange "agent antiamerican cu mâinile pătate de sânge". Într-o postare pe pagina ei de Facebook, Palin a cerut "vânarea lui" tot aşa cum este căutat Osama bin Laden.

În calitate de preşedinte al comisiei de Securitate Internă a Senatului SUA, Joe Lieberman este cel care le-a cerut tuturor firmelor şi organizaţiilor din SUA "să înceteze imediat" orice legături (inclusiv furnizări de servicii comerciale) cu WikiLeaks.

Facebook şi Twitter şi-au pierdut neutralitatea

Până acum, poziţia oficială a WikiLeaks faţă de acţiunile "hacktiviştilor" care pretind că îi iau apărarea a fost un comunicat care arată că "nici nu condamnă, nici nu aplaudă aceste atacuri". În schimb, tot mai mulţi actori "neutri" până acum în "războiul" pornit de fanii WikiLeaks îşi schimbă poziţia şi s-ar putea trezi în rândurile "victimelor" în următoarele zile.
Iniţial, Facebook şi Twitter au fost mijloacele care au permis mobilizarea rapidă a membrilor AnonOps, apreciaţi a fi de la 1.500 până la 2.000 de hackeri, care nu împărtăşesc neapărat aceeaşi ideologie. Posibilitatea de a lovi "Sistemul" (politic şi economic) este ceea ce îi reuneşte pe aceşti "hacktivişti" în aceste zile.

Nu se ştie încă în ce măsură acţiunile AnonOps sunt coordonate sau nu cu ale celor care postează dezvăluirile WikiLeaks, însă Facebook şi Twitter nu mai vor să fie parte a "războiului". Începând de miercuri, conturile "hacktiviştilor" de pe cele două platforme sunt şterse.
AnonOps a acuzat Twitter că blochează mesajele membrilor săi din categoria "trending topic" (cele mai populare subiecte de discuţie) şi a enumerat serviciul de microblogging între potenţialele "ţinte". Anterior, un mesaj al "hacktiviştilor" menţionase şi Facebook drept ţintă, după ce a şters conturile unor membri ai grupului care coordonau operaţiunile de răzbunare.

"Ne pare rău, contul pe care încercaţi să-l accesaţi a fost suspendat" este un mesaj tot mai des întâlnit de "hacktivişti" pe Twitter, ceea i-a înfuriat. Facebook şi Twitter sunt acuzate că au trecut de partea celor care au "abandonat" WikiLeaks.

Citește și: