Silviu Bănilă
1691 vizualizări 16 mai 2018

În data de 5 mai, Michael Hayes, un investitor imobiliar din Memphis, Tennessee, verifica o casă pe care tocmai o cumpărase şi care necesita reparaţii.

O femeie din cartier i-a cerut să spună „ce caută în afara proprietăţii” respective. Acesta i-a arătat un contract de investiţii semnat de proprietarul casei, un semn pe care l-a amplasat în curte, precum şi permisiunea scrisă de a vizita proprietatea. Toate aceste documente nu au convins-o pe vecina suspicioasă, aceasta chemând de urgenţă poliţia, scrie indy100.com.

Hayes a decis să-i aştepte pe poliţişti, deoarece avea toate documentele în regulă. Acesta a filmat scandalul şi a distribuit clipul video pe YouTube, unde a înregistrat aproape 1,5 milioane de vizualizări.

Bărbatul de culoare a avut câştig de cauză şi poliţiştii au avut un mesaj tranşant pentru doamna care i-a chemat inutil. „Dacă nu sunteţi victimă, nu putem lua nicio măsură...”. Un alt vecin s-a apropiat de grup şi i-a luat apărarea lui Hayes.

„Dacă mai ai probleme cu doamna, trebuie să mă suni, sunt chiar aici. Şi o să meargă la închisoare”, a declarat un poliţist.

„Grăbeşte-te şi pleacă de aici”, a strigat femeia care chemase poliţia. „Doamnă, omul poate să stea cât vrea”, i-au răspuns poliţiştii aflaţi la faţa locului.

Incidentul se încadrează într-un lung şir de cazuri în care cetăţenii albi au vrut să dea pe mâna poliţiei cetăţeni de culoare care îşi desfăşurau, pur şi simplu, activităţile zilnice banale.

În aprilie, un manager de la o cafenea Starbucks din Philadelphia a chemat poliţia pentru a-i lua la rost pe doi negri care stăteau la masă, deşi nu comandaseră nimic.

La începutul lunii mai, trei bărbaţi de culoare, care ieşeau dintr-o casă închiriată prin Airbnb, au fost sesizaţi de un vecin, care a chemat poliţia, deoarece nu i-a „recunoscut”. De asemenea, o femeie albă a chemat poliţiştii după ce a văzut o tânără de culoare care dormea într-o cameră de cămin de la Universitatea Yale. Mai mult, în aprilie, o americancă a chemat poliţia în cazul unei familii de culoare care nu făcea altceva decât un grătar pe malul unui lac.

Citește și: